4 lata temu

Pierogi z Republiki Zielonego Przylądka

2 h
9 zł
umiarkowane
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Mąka pszenna 800 g
Jajka 2 szt
Cukier 5 g
Pieprz 3 g
Mleko 250 ml
Tuńczyk w puszce 3 szt
Cebula biała 2 szt
Świeża kolendra 1 szt
Goździki 2 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Papryczka chilli 1 szt
Puszka pomidorów krojonych w kostkę 1 szt
Liście laurowe 2 szt
Oliwa z oliwek 50 ml
Tymianek świeży 5 g
Sól 10 g
Pieprz 4 g
Olej 500 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę.
1
Krok 2
Wrzuć obrane i pokrojone: cebulę, czosnek i chili, chwilę podsmaż, dodaj liście laurowe, godzinki, tymianek, kolendrę, tuńczyka odlanego z zalewy i pomidory, dopraw solą i pieprzem, gotuj, często mieszając, aż farsz będzie bez płynów.
2
Krok 3
Farsz musi być zwarty i kompletnie chłodny.
3
Krok 4
Mąkę wymieszaj z cukrem, solą, pieprzem, dodaj jajka, olej i mleko.
4
Krok 5
Wyrabiaj ciasta, aż uzyskasz fantastycznie jędrną kulę, którą włóż do czystej miski, owiń ją folią spożywczą i zostaw na ok. 60 minut.
5
Krok 6
Wyłóż ciasto na miejsce robocze, podsypane mąka i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0.3-0.5 mm.
6
Krok 7
Wytnij kółka, nałóż farsz na środek i zagnij i przyciśnij brzegi.
7
Krok 8
Rozgrzej olej w wysokim rondlu i smaż partiami pierogi, aż będę miała złoto-brązowy kolor.
8
Krok 9
Odkładaj je na durszlak lub ręcznik papierowy, choć byłem zaskoczony, bo nie były zbyt tłuste.
9
Krok 10
Po usmażeniu wszystkich, po prostu zjadaj. Gotowe.
10
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami