Składniki
Czekolada gorzka 100 g
Masło 30 g
Jajka 1 szt
Mąka pszenna 50 g
Cukier 60 g
Soda oczyszczona 1 g
Kakao gorzkie 5 g
Sól 1 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Przygotuj kąpiel wodną - zagotuj wodę w rondelku.
1
Krok 2
Do metalowej lub żaroodpornej miski wsyp czekoladę i masło. Rozpuść je w kąpieli wodnej, pamiętaj, że dno miski nie może dotykać wody. Rozpuszczone pozostaw do ostygnięcia.
2
Krok 3
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
3
Krok 4
Do suchej miski wbij jajko i wsyp cukier. Mikserem ubij z nich puszystą pianę.
4
Krok 5
Wlej ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
5
Krok 6
Teraz wsyp resztę składników i dobrze wymieszaj ciasto. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 15 minut.
6
Krok 7
Na blaszce wyłóż papier do pieczenia. Łyżką nakładaj na papier kulki gęstego ciasta w około 2-3 cm odstępach. Wstaw do piekarnika na 12 minut.
7
Krok 8
Po tym czasie wyjmij ciastka z piekarnika i zostaw do całkowitego ostudzenia.
8