Składniki
Ciastka owsiane 2 szt
Rabarbar 1 szt
Czerwone porzeczki 50 g
Cukier 70 g
Żelatyna 7 g
Woda 150 ml
Śmietanka 30% 100 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Żelatynę zalej odrobiną wody, żeby namokła.
1
Krok 2
Umyj rabarbar, odkrój z obu stron końce (po kilka cm). Umyj porzeczki i obierz.
2
Krok 3
Rabarbar pokrój na małe plasterki, wrzuć do garnka z porzeczkami i zasyp cukrem. Zalej wodą i zagotuj.
3
Krok 4
Kiedy owoce będą miękkie i się rozpadną dodaj żelatynę, dokładnie zmiksuj blenderem i przelej przez sito do pojemnika. Wstaw do lodówki.
4
Krok 5
Kiedy galaretka zgęstnieje wykrój szklanką krążki.
5
Krok 6
Ubij na pianę śmietankę z odrobiną cukru.
6
Krok 7
Połóż na talerzu ciastko owsiane, na nim galaretkę i udekoruj bitą śmietaną. Smacznego!
7