Składniki
Herbatniki kakaowe 250 g
Masło 100 g
Serek śmietankowy 400 g
Cukier puder 70 g
Ekstrakt waniliowy 10 g
Masło orzechowe 200 g
Śmietanka 30% 200 ml
Czekolada gorzka 400 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.
1
Krok 2
200 g herbatników zmiksuj w blenderze, wymieszaj z masłem i ułóż na spodzie okrągłej blaszki o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (musisz wyłożyć spód i boki). Dobrze je uklep, boki udekoruj pozostałymi herbatnikami, układając je dookoła.
2
Krok 3
Ubij śmietankę 30%. Mikserem dobrze połącz serek śmietankowy z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i masłem orzechowym. Stopniowo dodawaj ubitą śmietankę i delikatnie mieszaj szpatułką. Masę wlej na blaszkę wyłożoną biszkoptami.
3
Krok 4
Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę. Ostudzoną polej masę sernika i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie jest gotowy.
4