Składniki
Śmietana 18% 200 g
Cukier puder 1 g
Żelatyna 7 g
Woda 30 ml
Cukier wanilinowy 5 g
Czekolada gorzka 60 g
Śmietanka 30% 30 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Namocz żelatynę wodą i odstaw do napęcznienia.
1
Krok 2
Dokładnie wymieszaj w misce śmietanę 18%, cukier puder i cukier wanilinowy.
2
Krok 3
Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Przelej do słoiczków i wstaw do lodówki na pół godziny.
3
Krok 4
W tym czasie delikatnie podgrzewaj czekoladę ze śmietanką 30%, ciągle mieszając. Nie możesz jej zagotować, ponieważ wtedy czekolada się waży, a śmietana stanie się zbyt płynna i wyjdzie ścięte kakao. Kiedy tylko czekolada się rozpuści, ściągnij z ognia.
4
Krok 5
Polej deserki masą czekoladową i wstaw do lodówki na kolejne pół godziny. Udekoruj.
5