2 lata temu

Gruszki / Cytrusy / Wanilia

45 + 15 min
15 zł
łatwe
autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Życzę smacznego!
Składniki
Gruszki 1.5 kg
Woda 750 ml
Cukier 500 g
Wanilia laska 1 szt
Ekstrakt waniliowy 50 g
Cytryna 1 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Gruszki umyj, osusz, przetnij na pół i wydrąż gniazdo nasienne.
1
Krok 2
Do garnuszka z grubym dnem wlej wodę, ekstrakt waniliowy i cukier - gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.
2
Krok 3
Dodaj laskę wanilii i połówki gruszek. Owoce gotuj w syropie tak długo, aż będą miękkie.
3
Krok 4
Słój umyj, wyparz i pozostaw na ściereczce do samodzielnego wyschnięcia. Na dnie połóż kilka plasterków wyparzonej cytryny a na niej gruszki, laskę wanilii i ponownie cytrynę. Całość zalej syropem.
4
Krok 5
To odpowiedni moment, by zaczarować swoje przetwory odrobiną miłości. Zakręć słoik i ustaw go w garnku, na czystej ściereczce. Zalej ciepłą wodą do 2/3 jego wysokości i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut od momentu pojawienia się bąbelków na powierzchni wody.
5
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami