Składniki
Gruszki 4 szt
Woda 250 ml
Sok gruszkowy 250 ml
Syrop klonowy 100 ml
Cukier 100 g
Cynamon laski 1 szt
Cytryna 0.5 szt
Goździki 3 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Gruszki obrać pozostawiając ogonki.
1
Krok 2
Do garnka wlać wodę i sok z gruszek. Dodać syrop klonowy, cukier, sok z cytryny, laskę cynamonu, goździki i zagotować.
2
Krok 3
Kiedy mieszanina zacznie wrzeć włożyć do niej obrane owoce.
3
Krok 4
Całość gotować przez ok. 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć gruszki i ustawić na talerzykach.
4
Krok 5
Syrop gotować przez kolejne 15 minut na dużym ogniu do odparowania 2/3 jego objętości. Syropem polać ciepłe owoce i podawać.
5