Składniki
Śmietanka 30% 250 ml
Mleko skondensowane słodkie 100 g
Andruty 2 szt
Truskawki 20 g
Cukier 8 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywną pianę.
1
Krok 2
Delikatnie mieszając rózgą (lub mikserem na najwolniejszych obrotach) dodawaj stopniowo mleko skondensowane.
2
Krok 3
Na dnie prostokątnej blaszki ułóż jeden andrut (w razie potrzeby przytnij tak, żeby do niej pasowały).
3
Krok 4
Rozprowadź na nim masę i przykryj drugim waflem. Delikatnie dociśnij.
4
Krok 5
Wstaw do zamrażalki na około 6-7 h, aby deser się zamroził.
5
Krok 6
Truskawki z cukrem i łyżką wody grzej cały czas mieszając aż się zagotują i zaczną rozpadać. Wtedy zmiksuj je blenderem na mus i przecedź przez sito.
6
Krok 7
Możesz zrobić dodatkową dekorację miksując blenderem kawałki wafli z kakao.
7
Krok 8
Wyjmij z zamrażarki deser i pokrój.
8
Krok 9
Na talerzu ułóż mus truskawkowy, na nim deser lodowy i udekoruj.
9