Składniki
Szampan 150 ml
Śmietanka 30% 250 ml
Żelatyna 7 g
Jajka 3 szt
Cukier 50 g
Truskawki 30 g
Czekolada gorzka 40 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, ma ją tylko przykryć.
1
Krok 2
W rondelku zagotuj odrobinę wody - do około ⅓ jego wysokości.
2
Krok 3
W metalowej lub żaroodpornej misce wymieszaj same żółtka jaj (białek możesz użyć w innym przepisie) z cukrem. Ucieraj żółtka z cukrem w kąpieli wodnej do powstania jasnej, puszystej masy. Woda nie może dotykać dna miski, ponieważ masa mogłaby się zważyć.
3
Krok 4
Nie przestając mieszać, powoli dolewaj szampana. Gotową masę zdejmij z kąpieli wodnej.
4
Krok 5
Rozpuść żelatynę- możesz ją wrzucić do mikrofalówki na kilka sekund albo na patelni podgrzewać na małym ogniu (ale nie doprowadź do wrzenia!) i wlewaj do masy jajecznej, ostrożnie mieszając.
5
Krok 6
Ubij śmietankę na sztywną pianę i mieszając, powoli wlewaj do niej masę jajeczną. Mus przełóż do pucharków i schowaj do lodówki na około 2h.
6
Krok 7
Umyte truskawki pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na deserze, udekoruj połamanymi kawałkami czekolady.
7