Składniki
Truskawki 100 g
Maślanka 100 ml
Cytryna 0.5 szt
Cukier 20 g
Żelatyna 4 g
Skrobia ziemniaczana 6 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Namocz żelatynę i rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszając maślankę rózgą, powoli dolewaj żelatynę. Kiedy dobrze się wymiesza, przelej ją do szklanki i wstaw do lodówki na około pół godziny (dla lepszego efektu możesz zostawić szklankę pochyloną).
1
Krok 2
Z umytych truskawek usuń szypułki, wrzuć je do rondelka z cukrem, zetrzyj skórkę z cytryny i wciśnij sok. Podgrzewaj całość, cały czas mieszając do momentu, aż truskawki zmiękną, a cukier się rozpuści. W osobnym naczyniu wymieszaj skrobię z odrobiną wody i cały czas mieszając truskawki, wlewaj powoli. Odstaw na bok do ostudzenia.
2
Krok 3
Wyjmij z lodówki zastygniętą maślankę i wlej ostudzony kisiel. Ponownie wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie podawaj udekorowane miętą.
3