5 lat temu

Tufahije

45 + 45 min
9 zł
umiarkowane
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Jabłka 3 szt
Woda 500 ml
Cukier 360 g
Cytryna 1 szt
Ekstrakt waniliowy 15 ml
Mleko 125 ml
Orzechy włoskie 100 g
Masło 50 g
Cukier 60 g
Crème Fraiche 60 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Jabłka obierz ze skórki, ale nie wyrzucaj ich.
1
Krok 2
Włóż skórki do rondla, zalej wodą, wsyp cukier dodaj sok z cytryny i ekstrakt, zagotuj, zmniejsz temperaturę.
2
Krok 3
Z jabłek musisz wyciąć gniazda nasion, pamiętaj, tylko by nie przebić się na wylot. Musisz zrobić coś w rodzaju filiżanki.
3
Krok 4
Włóż jabłka do rondla i gotuj ok. 10-15 minut, czasami obracając je, czas gotowania zależy od twardości jabłek.
4
Krok 5
Wyjmij jabłka i zostaw do przestygnięcia.
5
Krok 6
Podgrzej mleko i zalej nim orzechy.
6
Krok 7
W rondelku rozpuść masło i 2 łyżki cukru
7
Krok 8
Przelej tą mieszankę do mleka i orzechów.
8
Krok 9
Wymieszaj i zostaw na ok. 5-7 minut.
9
Krok 10
Następnie napełnij masą jabłka i schowaj do lodówki.
10
Krok 11
Nałóż łyżkę Crème Fraiche na górę jabłka i połóż cały orzech.
11
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami