Składniki
Łopatka wołowa 400 g
Soda oczyszczona 7 g
Skrobia kukurydziana 20 g
Sos sojowy 150 ml
Olej 70 ml
Makaron ryżowy 400 g
Szczypiorek 3 szt
Imbir 20 g
Wino Shaoxing 50 ml
Olej sezamowy 25 ml
Cukier 20 g
Kiełki fasoli świeże 100 g
Sól 7 g
Pieprz 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Przygotowanie zacznij od wołowiny dzień wcześniej: wołowinę pociętą w kostkę (około 1 cm) wymieszaj z sodą, skrobią, oliwą i sosem sojowym, pojemnik owiń folią spożywczą i pozostaw na całą noc (jeśli nie masz tyle czasu, to na co najmniej 1 godzinę). Pamiętaj - im dłużej marynujesz mięso, tym jest ono lepsze.
1
Krok 2
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
2
Krok 3
Rozgrzej dość mocno patelnię Wok, wlej jedną, dwie łyżki oliwy i wrzuć wołowinę, smaż ją, aż się pięknie zarumieni i podsmaży.
3
Krok 4
Przełóż mięso na talerzyk.
4
Krok 5
Wlej jedną, dwie łyżki oliwy wrzuć imbir, chwilę go podsmaż, dodaj szczypiorek, wymieszaj, chwilę smaż.
5
Krok 6
Wrzuć makaron, wymieszaj, smaż 3-5 minut, wlej wino, wymieszaj, poczekaj, aż odparuje.
6
Krok 7
Teraz dodaj wołowinę, olej sezamowy, sosy sojowe, cukier.
7
Krok 8
Dokładnie wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, wrzuć kiełki, zagrzej, nałóż i zajadaj. Gotowe.
8