Składniki
Jackfruit 500 g
Bułki 4 szt
Mix sałat 30 g
Marchew 500 g
Olej 30 ml
Sezam biały 5 g
Sezam czarny 5 g
Szalotka bananowa 3 szt
Szczypiorek 3 szt
Papryczka chilli 1 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Koncentrat pomidorowy 150 ml
Suszone pomidory 100 g
Melasa z granatu 150 ml
Marmite 30 g
Miód 70 g
Sól 7 g
Pieprz 5 g
Papryka słodka wędzona 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zrób sos BBQ, by był już gotowy i się składniki mieszały, włóż wszystkie składniki (szalotka bananowa, szczypiorek, chilli, czosnek, koncentrat, suszone pomidory, melasa, marmite, miód, sól, pieprz i wędzona papryka) do miksera i zmiel na pastę.
1
Krok 2
Jackfruit przełóż na durszlak i dość mocno spłukaj wodą. Następnie pokrój lub przy pomocy czystych dłoń i palców, rozszarp na małe kawałki.
2
Krok 3
Włóż owoc do miski, zalej wodą, wypłucz i przełóż na durszlak.
3
Krok 4
Marchewkę obierz, pokrój jak frytki i przełóż na blaszkę, skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i sezamem.
4
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz marchewkę, aż będzie fajnie spieczona.
5
Krok 6
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie, trzy łyżki oleju, wrzuć Jackfruit i chwilę go podsmaż.
6
Krok 7
Wlej sos, pozostawiając odrobinę do frytek z marchewki, gotuj sos z owocem, aż całość będzie ciepła i aromatycznie pachnącą.
7
Krok 8
Jeśli chcesz podpiecz bułki, nałóż sałatę, szarpanego Jackfruit, obok frytki z marchewki i sos BBQ. Gotowe.
8