4 lata temu

Podpłomyk / Kurczak gyros / Warzywa

40 min
8 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z kurczaka 1 szt
Kapusta pekińska 0.25 szt
Pomidory 1 szt
Papryka czerwona 0.5 szt
Cebula czerwona 1 szt
Olej 30 ml
Sól 7 g
Pieprz 5 g
Ketchup 30 g
Jogurt naturalny 30 g
Przyprawa gyros 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Oczyść filet z kurczaka i pokrój w małą kostkę. Przełóż go do miseczki, zalej olejem, dodaj połowę przyprawy gyros i usmaż na rozgrzanej patelni.
1
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
2
Krok 3
Umyta kapustę poszatkuj w małe paski i przełóż do miski. Umyj pomidora i paprykę, pokrój je w kostkę i dodaj do kapusty. Cebulę obierz, pokrój w piórka i też dorzuć do miski.
3
Krok 4
Do warzyw dodaj majonez, ketchup i jogurt naturalny. Dodaj usmażonego kurczaka i resztę przyprawy gyros. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
4
Krok 5
Podpłomyki włóż na 2 minuty do piekarnika, żeby się podgrzały i zmiękły.
5
Krok 6
Do “polskiej tortilli” przełóż sałatkę z kurczakiem i zawiń. Gotowe.
6
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami