Składniki
Śmietana 18% 100 g
Ogórek zielony 0.25 g
Cebula biała 0.25 g
Ocet jabłkowy 50 ml
Cukier 20 g
Agar 3 g
Woda 40 ml
Olej 50 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Olej w szerokim pojemniku wstaw do lodówki (najlepiej kilka godzin wcześniej).
1
Krok 2
Ocet podgrzej z cukrem aż się rozpuści.
2
Krok 3
Obierz cebulę i pokrój w małą kostkę. Umyty ogórek przekrój wzdłuż, łyżeczką wydrąż pestki i pokrój w kosteczkę. W misce wymieszaj ogórka z cebulą i połową schłodzonego octu.
3
Krok 4
Zagotuj wodę i wymieszaj z agarem aż znikną grudki. Połowę wymieszaj z resztą octu a do reszty dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Przełóż do form silikonowych lub plastikowego pojemnika. Schowaj do lodówki na około 40 minut.
4
Krok 5
Ocet wymieszany z agarem po ostudzeniu nabierz strzykawką i delikatnie wkraplaj do zimnego oleju, żeby powstały kuleczki. Schowaj do lodówki na 20 minut. Po tym czasie odcedź kawior z octu na sitku (olej możesz jeszcze użyć) i ostrożnie wypłukaj pod zimną wodą, aż nie będzie posmaku oleju.
5
Krok 6
Wykrój galaretkę ze śmietanki na pożądany kształt lub wyjmij z formy.
6
Krok 7
Na talerzu ułóż zżelowaną śmietanę, na niej poukładaj ogórki i cebulę, obok kawior z octu. Udekoruj.
7