Składniki
Ser Brie de Meaux 100 g
Agrest 450 g
Cukier 80 g
Limonka 1 szt
Krakersy 5 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Krakersy i maź z agrestu przyszykuj wcześniej.
1
Krok 2
Agrest włóż do rondla i wsyp cukier, w zależności jak słodki lubisz i jak słodki jest agrest. Dodaj 50 ml wody i gotuj, często mieszając, na średnim ogniu ok. 30-45 minut. Kiedy owoce się rozpadną, całość przeciśnij przez drobne sitko i schowaj maź do lodówki.
2
Krok 3
Rozgrzej dość mocno nieprzywierającą patelnię.
3
Krok 4
Ser obsmaż z każdej strony po kilka sekund, tak by boki były płynne, a w miarę grubości sera struktura była nienaruszona (czyli musisz zrobić Brie de Meaux Rare).
4
Krok 5
Nałóż kilka krakersów, dodaj kilka kleksów mazi i ser, posyp wszystko skórka z limonki.
5