Składniki
Bulion drobiowy 250 ml
Filet z kurczaka 0.5 szt
Marchew 1 szt
Kukurydza konserwowa 30 g
Koperek 0.5 szt
Żelatyna 8 g
Jajka (skorupki) 4 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Odlej odrobinę bulionu do garnka, dolej wody. Ugotuj w nim pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, po około 5 minutach dorzuć pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i gotuj do miękkości.
1
Krok 2
Odcedź, a wodę wylej (jest zbyt mętna przez białko, które się wydzieliło. Jeśli masz mięso kurczaka i marchewkę z gotowania bulionu, pomiń punkt 1 i 2.
2
Krok 3
Stłucz tylko dół jajka, delikatnie obierz tylko tyle skorupki, żeby wylać ze środka białko i żółtko. Sparz skorupki wrzątkiem, usuń ze środka błonę, dokładnie je umyj i wysusz
3
Krok 4
Podgrzej bulion i rozpuść w nim żelatynę (najlepiej w miseczce żelatynę wymieszać z niewielką ilością ciepłego (nie wrzącego!) bulionu), a potem dolać do reszty i dokładnie wymieszać.
4
Krok 5
Skorupki ułóż w wytłoczkach, w środku poukładaj koperek, kukurydzę, marchewkę, kurczaka i zalej bulionem z żelatyną. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
5
Krok 6
Kiedy stężeje delikatnie rozbij skorupkę i obierz galaretkę. Opłukaj, ułóż na talerzu, udekoruj.
6