2 lata temu

Dziurawiec na wiele dolegliwości

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Przyszła pora pozbierać dziurawiec i zrobić z niego magiczny olej - na wiele dolegliwości.

Kwitnące ziele dziurawca należy zbierać w słoneczny dzień.

Same kwiaty zmiażdżyć, drewnianym wałkiem, tłuczkiem w słoju i zalać oliwą z oliwek (lub innym olejem roślinnym). Odstawić na 3 tygodnie w nasłonecznone miejsce. Po tym czasie olej należy zlać przez gazę i wlać do ciemnej butelki. Olej z dziurawca to preparat leczniczy, otrzymany w wyniku macerowania świeżego (nie wysuszonego) ziela dziurawca (Hypericum perforatum), najczęściej w oliwie z oliwek lub w innym oleju roślinnym. Zawiera hyperycynę - czerwony barwnik i zarazem składnik aktywnie działający, który przechodzi z ziela do oleju, nadając mu czerwoną barwę. Stąd tradycyjna farmaceutyczna łac. nazwa tego preparatu: oleum rubrum - dosłownie: 'olej czerwony'.

Zastosowanie:

  • W medycynie naturalnej olej ten polecany jest, jako łagodzący ból kręgosłupa, pleców, lumbago oraz rwę kulszową. Działa napinająco, leczniczo, ożywiająco, ukrwiająco, rozluźniająco, wyciszająco, hamuje zapalenia skóry. Działa przeciwzapalnie na skórę, antyseptycznie i gojąco. Przyśpiesza gojenie ran.

  • W przemyśle kosmetycznym używany w olejkach do ciała, emulsjach przy suchej, wrażliwej, swędzącej skórze, także uszkodzonej przez słońce, przy poparzeniach, reumatyzmie i cellulicie. Łagodzi objawy trądziku. W leczeniu chorób skóry (odleżyny, liszaje, łuszczyca, oparzenia, owrzodzenia)

  • Podany doustnie wybitnie wzmaga wydzielanie żółci. Pobudza przemianę materii, znosi stany znużenia i depresji. Poprawia wydajność intelektualną. Olej dziurawcowy można zażywać po 1-2 łyżeczki dziennie

  • Jest wskazany przy zmęczeniu w przebiegu chorób zakaźnych i w okresie rekonwalescencji. Obniża dodatkowo poziom cholesterolu i cukru we krwi.

UWAGA:

Olej dziurawcowy niestety zwiększa wrażliwość na promienie słoneczne, dlatego trzeba zachować odpowiednią ostrożność.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Co można zrobić z żywokostu

Jak na króla ziół polskich przystało, należy mu się więcej uwagi. Część podziemna zawiera wiele przydatnych elementów: substancje śluzowe i gumowate; alkaloidy; węglowodany; garbniki; kwasy organiczne. Ze względu na swój skład, korzeń żywokostu jest poszukiwany w walce z wieloma chorobami. Obfite

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Co można zrobić z głogu

Z owoców głogu można zrobić pyszne przetwory, herbaty i napary, które są korzystne dla zdrowia. Dżem z głogu Do zrobienia dżemu z głogu będziemy potrzebować 1 kg dojrzałych owoców głogu i szklankę cukru. Najpierw owoce należy wydrylować, a następnie odstawić na 12 godzin w kamiennym naczyniu, pod p

Damian Rusek
8 miesięcy temu
5 moich ulubionych dań

Praktycznie każdy kucharz na wstępie słyszy pytanie “co najbardziej lubisz gotować, masz jakieś ulubione danie?” Nie ma na to zazwyczaj prostej odpowiedzi, bo prawdziwy pasjonat lubi prawie wszystko i z każdego dania potrafi (albo przynajmniej stara się) zrobić dzieło sztuki. O wiele łatwiejsza jest

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Damian Rusek
4 lata temu
Liofilizacja - co to jest i na czym polega

Na co dzień mamy do czynienia z liofilizowanymi produktami, nawet o tym nie wiedząc. Czy pijąc rano kawę rozpuszczalną lub jedząc batonika owocowego zastanawiamy się jakim procesom poddawane są rzeczy w środku? Czasami lepiej nie wiedzieć, ale dziś postaram się przybliżyć ten proces w przystępnym ję

Damian Rusek
4 lata temu
Noc nie jest od spania

Jak u Was wygląda wieczór? Kolacja, może jakiś film wieczorem dla relaksu… wybija 23-24, kąpiel i do spania? Tak to najczęściej wygląda, w końcu rano trzeba wstać do pracy. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób siedzi do późna, być może nawet 2-3 w nocy… ale u kucharzy to zdecydowanie częstsze zjawisko

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Kwiaty jadalne

Ostatnimi czasy hitem wielu restauracji jak i internetowych, czy telewizyjnych poradników kulinarnych stały się jadalne kwiaty. Coraz większe staje się również zainteresowanie indywidualne, dlatego chcę Wam przybliżyć ten temat - jak zawsze - prezentując dwie strony medalu 😉 Jadalne kwiaty można d

Damian Rusek
2 lata temu
Zapomniane smaki i receptury kuchni polskiej

Nasza kuchnia ma bogatą historię, a wiele tradycyjnych przepisów i potraw nie jest już znanych szerokiemu gronu ludzi. Postanowiłem opisać Ci kilka zapomnianych receptur i potraw, które odgrywały ważną rolę w dawnych czasach. Na przykład "knedle z sosem jagodowym", które kiedyś były popularnym danie

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
4 lata temu
Światło w tunelu dla gastronomii

Restauracje są otwarte już drugi miesiąc i przez ten czas było jak było: raz większy ruch, a w inny dzień pustki. Nawet weekendy nie zawsze były takie jak przed pandemią. Nieraz soboty przypominały wręcz środy. Coś ruszyło Dwa ostatnie tygodnie zdawały się być przełomem w tej kwestii. Nie tylko w t

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Przetwory z derenia

Przepisy kulinarne na przetwory z derenia o terapeutycznym działaniu. Dojrzałe owoce derenia mają ciemno-czerwony, nawet bordowy kolor, są miękkie, słodkie i lekko kwaskowe. Najsmaczniejsze są pod koniec lata i w październiku, kiedy same opadają już z gałęzi. Dlatego zbiera się je przez otrząsanie (

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Naturalne afrodyzjaki

Nie na darmo nasze babcie mawiały, że "droga do serca ❤ prowadzi przez żołądek" To właśnie wśród produktów w kuchni znajdziesz wiele afrodyzjaków. NATURALNE AFRODYZJAKI zapewniają płodność i lepszy seks Czy jedzenie może być afrodyzjakiem, czy rzeczywiście ma wpływ na potencję seksualną? Okazuje si

Damian Rusek
5 lat temu
Ciemna strona platform do zmawiania jedzenia

Ostatnio pogoda nie rozpieszcza (przynajmniej na dzień pisania tego artykułu). Raz pada, raz nie… odechciewa się wyjść z domu. Ale też nie chce się gotować… co w takiej sytuacji? Ani samemu zrobić obiad, ani wyjść do restauracji. Najprościej wejść na stronę popularnej platformy, na której mamy menu

Damian Rusek
5 lat temu
Jak koronawirus (SARS-CoV-2) wpływa na gastronomię?

Zakładając, że nie mieszkasz na odludziu i dysponujesz Internetem lub telewizją, prawdopodobnie wiesz co się obecnie dzieje na świecie. Wirus dotarł również do Polski i wszyscy zaczynają panikować. Odwoływane są imprezy masowe i zaleca się zostać w domu. Jak to wpływa na kucharzy i gastronomię? Zapr