2 lata temu

Naturalne afrodyzjaki

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Nie na darmo nasze babcie mawiały, że "droga do serca ❤ prowadzi przez żołądek" To właśnie wśród produktów w kuchni znajdziesz wiele afrodyzjaków.

NATURALNE AFRODYZJAKI zapewniają płodność i lepszy seks

Czy jedzenie może być afrodyzjakiem, czy rzeczywiście ma wpływ na potencję seksualną? Okazuje się, że tak! Słynny kochanek wszech czasów: Casanova twierdził, że dzięki czekoladzie mógł kochać się całą noc. Dowiedz się, jakie jeszcze produkty warto jeść, by zwiększyć ochotę na seks. W starożytności wierzono, że pewne produkty zapewniają płodność, dodają energii, wigoru i zwiększają aktywność seksualną. Nazwano je afrodyzjakami od imienia greckiej bogini piękna i miłości - Afrodyty. Stosowane z umiarem (najlepiej działają w niewielkich dawkach!) miały wzmacniać organizm, pobudzać, zwiększać płodność i potencję.

Moc czekolady i wina 🍫🍷

Od stuleci wino uważano za lekarstwo na stres, bo relaksuje i odpręża, w dodatku pobudza zmysły. Ale - UWAGA: nadmiar wysokoprocentowych napojów osłabia popęd i sprawność seksualną. U pań może wywołać kłopoty z nawilżeniem pochwy, a u panów - z erekcją. Choć w pierwszej chwili alkohol sprawia, że krew krąży szybciej, wkrótce osłabia organizm i usypia, zamiast pobudzać. Oprócz czerwonego wina za afrodyzjaki uznaje się zielony likier Chartreuse, brandy z moreli, Chateau Yquem, białe porto, wermut i oczywiście szampan. Czekolada działa inaczej. Napój przyrządzony z nasion kakaowca był uważany za silny afrodyzjak (najlepiej działa po spożyciu dużych dawek). Swoją miłosną moc zawdzięcza prawdopodobnie teobrominie, która działa podobnie jak kofeina. Zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników - serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny - usuwa zmęczenie i poprawia nastrój.

Afrodyzjaki pobudzają zmysły aromatami ♨

Miłosne dania dla pań miały korzenny aromat. Szczególnie ceniony był anyżek, który delikatnie pobudza organizm, wspomaga trawienie i działa rozkurczowo. Dość podobny zapach dają goździki - od wieków wykorzystywane do przyprawiania gorącej czekolady oraz przyrządzania miłosnych eliksirów, np. grzanego piwa i wina. Kardamon zapieczony z jabłkami w cieście miał pomóc w zdobyciu serca wybranki. Podobnie działał kminek, który uznawano niegdyś za czarodziejskie ziele - podany w napoju wzbudzał wielkie uczucia. Inny składnik miłosnych trunków to kolendra. Sukces w miłosnej grze zapewnić miały trufle, które mają specyficzny zapach feromonów świni. Działają pobudzająco i zwiększają wrażliwość skóry na dotyk. Podobną moc miał seler o zapachu zbliżonym do trufli. Zupa selerowa przybrana świeżymi liśćmi kolendry to znakomity pomysł na danie kolacyjne dla zakochanych. Do przyprawiania deserów znakomita jest wanilia - w kamasutrze uważa się ją za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Na mężczyzn silniej działają warzywa strączkowe, miód i jaja 🌱🍝🍳 Kobiety są bardziej pobudzone po np. kokosach, poziomkach lub truskawkach 🍓🌴 Wino i czekolada działają bez względu na płeć.

Podniecające kształty afrodyzjaków

W romantyczny nastrój miały wprowadzić wybrankę szparagi. Ze względu na charakterystyczny (falliczny) kształt uważano je w starożytności za afrodyzjaki. Gotowane na parze, zanurzane w sosie ze stopionego masła, soku cytrynowego i kaparów (koniecznie jedzone palcami!) były doskonałym miłosnym preludium. Sugestywny kształt mają też banany. 🍌🍌🍌 Jeden z islamskich mitów mówi, że gdy Ewa i Adam zostali wygnani z raju, okrywali się liśćmi bananowca, a nie figowymi. Przekrojony wzdłuż banan polany sosem z gorzkiej czekolady to deser, któremu nie oprze się żadna kobieta. W romantycznym menu kochanków jest też słodka i odżywcza marchewka. Jej kształt nasuwa pewne erotyczne skojarzenia. Obfituje w witaminy (A, B i C) i minerały. Starożytni podawali marchewkę z kardamonem. Do przygotowania lekkiego miłosnego deseru nadają się poziomki i truskawki. Można też dodać kilka migdałów - symbol płodności, w krajach śródziemnomorskich podaje się je na weselach i chrzcinach.

Warto wiedzieć:

Związki mineralne, zapewniające potencję i płodność:

  • Lecytyna - podnosi ilość i jakość spermy.
  • Cynk - umożliwia prawidłowy wzrost i rozwój męskich organów płciowych.
  • Fosfor - pomaga podtrzymać pożądanie i zwiększyć aktywność płciową - jego niedobór wpływa niekorzystnie na produkcję nasienia.
  • Magnez - wspomaga pracę mięśni, przewodzenie impulsów w komórkach nerwowych.
  • Potas ułatwia pracę serca. Jego brak może osłabić popęd seksualny.
  • Naturalne afrodyzjaki dla wzmocnienia i wigoru
  • Miłosne dania dla panów miały przede wszystkim dodawać im siły.
  • Jaja - symbole płodności i nowego życia są pożywne, wzmacniają organizm i stymulują aktywność seksualną. Podobnie działają fasola, soja i soczewica, a także dynia i pestki dyni - bogate źródło cynku i beta-karotenu.

Bardzo przydatny jest też miód. W dawnych czasach mieszano go z ziołami i podawano jako eliksir miłosny. W Egipcie stosowano go do leczenia impotencji. Bazylia utarta z pomidorami lub orzeszkami pinii (dobrze znany sos pesto) dodaje wigoru. Podobnie działa gałka muszkatołowa i koper. Poprawiają humor i zwiększają energię seksualną u mężczyzn. Przecięta na pół figa budzi ewidentnie seksualne skojarzenia, w dodatku jest bogatym źródłem potasu. Sezam - arabski symbol płodności - zawiera dużo witamin oraz minerałów, w szczególności cynk. Do dziś sporządza się proszek z lawendy, sezamu, imbiru, goździków i gałki muszkatołowej, który wzmaga pożądanie i dodaje sił kochankom.

Ziołowe afrodyzjaki

Miłosne rośliny działają wzmacniająco i pobudzająco. Dodają energii, budzą siły witalne. Swoimi pięknymi aromatami wprawiają w pogodny nastój, a także rozpalają zmysły. Ziołowe afrodyzjaki mają działanie rewitalizujące. Dodają sił, poprawiają ukrwienie narządów, odżywiają tkanki. Anyż – większa radość z seksu Starożytni Rzymianie wierzyli, że ssanie nasion anyżu potęguje radość, wzmaga pożądanie seksualne i leczy oziębłość. O niezwykłych właściwościach rośliny rozpisywał się lekarz Nerona – Dioskurydes. Dziś wiemy, że anyż w swoim składzie zawiera substancje estrogeniczne, które powodują efekty podobny do działania testosteronu. Anyż to przyprawa do ciast, deserów, potraw słodko-kwaśnych, mięsnych oraz warzywnych. Można go znaleźć m.in. w wódce anyżówce lub anyżkach – kruchych, lekkich ciasteczkach. Sprawdza się też jako składnik rozgrzewającej herbaty. Bazylia – afrodyzjak dla kobiet Zioło polecane jest płci pięknej, na mężczyzn działa moczopędnie. W starożytności kobiety z liści bazylii robiły miłosne napoje lub posypywały swoje ciało sproszkowaną rośliną. Zioło działa pobudzająco, sprawia, że mamy więcej energii. Zawiera substancje, które poprawiają ukrwienie narządów. Bazylia to jeden z najważniejszych składników kuchni włoskiej i hinduskiej. Idealnie nadaje się do makaronów, zup i sosów.

Czosnek – dodatek wzmagający pożądanie

Czosnek znany był już w starożytnym Egipcie, a Rzymianie poświęcili go bogini płodności Ceres i sporządzali z niego napój miłosny z dodatkiem kolendry. Dziś sprawdza się jako dodatek do potraw, ze względu na ostry zapach oraz smak. Czosnek działa silnie pobudzająco, wzmaga wytwarzanie testosteronu. Czosnek jest bardzo popularnym dodatkiem do posiłków. Mocny zapach znika w gotowanych lub pieczonych potrawach. Lubczyk – najbardziej znany polski afrodyzjak Roślinie przypisywano szereg magicznych właściwości. Miał m.in. budzić uczucie miłosne i wzmagać popęd płciowy. Z jego korzenia i nasion sporządzano eliksir, który kobiety podawały mężczyznom, by uzyskać ich wzajemność. W słowiańskiej tradycji dziewczęta wplatały go do wianków ślubnych, ukrywały we włosach lub fałdach ślubnych sukni, wierząc, że zapewni on szczęśliwe współżycie z przyszłym mężem. Olejki eteryczne zioła działają pobudzająco, wzmacniają ukrwienie narządów. Lubczyk to ważny składnik przyprawy Maggi, jest świetnym dodatkiem do aromatyzowania zup i sosów. Pietruszka – roślina dodająca energii W starożytności uchodziła za symbol odrodzenia, a w średniowieczu za jej pomocą odprawiano miłosne czary. W dawnych Niemczech domy uciech miały w nazwie właśnie to warzywo. Wierzono, że pietruszka uwalnia od oporów psychicznych i dodaje energii. Dzisiaj naukowcy wykazali, że korzeń rośliny jest bogaty w olejek eteryczny o nazwie apiol, wykazujący działanie drażniące na mięśnie macicy i mogący tym samym doprowadzić do seksualnego pobudzenia. Pietruszka idealnie pasuje do zup i wielowarzywnych dań. Ostatnio modny jest koktajl z liści rośliny, jogurtu oraz soli, pieprzu. Do grona ziołowych afrodyzjaków zaliczają się także cząber, chrzan, kolendra, gorczyca, szafran, żeń-szeń, tymianek, koper, lukrecja, mięta, hibiskus, kozieradka i prawoślaz.

Stosowaniu ziół od wieków przypisywano znaczenie magiczne.

Właściwości lecznicze skarbów natury są wszystkim dobrze znane. Ale zioła mają też moc nie tylko pobudzania miłosnego apetytu, lecz również odwrotnie – studzenia uczuć. Poniżej przedstawiamy naturalne anty-afrodyzjaki. Ziołowe anty-afrodyzjaki (anafrodyzjaki) to rośliny, które obniżają libido, mają działanie uspokajające. Przyjmuje się, że wszystkie rośliny, które mają właściwości odprężające i usypiające zmniejszają miłosny zapał. Oto najbardziej znane. Szyszki chmielu – wyciszenie zapewnione Szyszki chmielu są jednym z bardziej znanych środków na seksualne wyciszenie. Często stosują je osoby, które chcą wyhamować swoją nadmierną pobudliwość. Chmiel utrudnia przenoszenie bodźców do układu nerwowego, a co za tym idzie, hamuje czynności kory mózgowej. Wycisza i działa oprężająco. Znalazł zastosowanie jako środek uspokajający w stanach niepokoju, rozdrażnienia oraz trudności z zasypianiem. W obniżeniu libido pomagają szczególnie nalewka lub napar z szyszek. Nasi Panowie kojarzą je jedynie jako główny składnik ulubionego piwa 😉 🍺 Melisa – osłabienie miłosnych zapędów Roślina ma sile działanie uspokajające. Olejki eteryczne zawarte w liściach działają odprężająco, wyciszająco, rozkurczowo i usypiająco. Melisę stosuje się w stanach pobudzenia nerwowego, rozdrażnienia, stresu, zespole przewlekłego zmęczenia, stanach lękowych i nerwicach wegetatywnych. Zioło obniża napięcie, koi oraz zmniejsza dolegliwości bólowe. Wyciszająco działają głównie przetwory z liści melisy: nalewki, syropy, napary. Szałwia – środek łagodzący Nazwa rośliny pochodzi od łacińskiego słowa „salvare”, co oznacza leczyć, zbawiać, ratować. Szałwia wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie, działa rozkurczowo. Reguluje wahania nastrojów i pomaga w bezsenności. Zioło pomaga się wyciszyć. Olejek z szałwii lekarskiej uspokaja, łagodzi, zmniejsza przekrwienie. Ukojenie przynoszą szczególnie napary z liści, olejki i nalewki. Inne zioła, które obniżają miłosny apetyt to m.in. kozłek lekarski, serdecznik, lipa, głóg, niepokalanek i dziurawiec. A Wy lubicie naturalne afrodyzjaki i anty-afrodyzjaki? Stosujecie je?

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
2 lata temu
Granola piernikowa - czy masz ją już na mailu?

Przepis o takim tytule właśnie otrzymałbyś na swoją skrzynkę mailową, gdybyś subskrybował nasz newsletter. Czy chciałbyś otrzymywać nasze specjalne przepisy jako pierwszy? Jeśli tak, to zapisz się do naszego newslettera już dziś! Wystarczy, że wypełnisz formularz poniżej bądź klikniesz tutaj. Powsta

Damian Rusek
5 miesięcy temu
Jedzenie dla mózgu, czyli 5 składników na lepsza pamięć

Wielu myśli, że zapamiętywanie to wyłącznie kwestia treningu – powtarzanie, robienie notatek, zapisywanie w kalendarzu. Ale pracując z żywnością i poznając skład chemiczny składników, z których tworzę dania, zdałem sobie sprawę, że to, co jemy, również ma ogromny wpływ na to, jak działa nasz mózg. P

Damian Rusek
6 lat temu
Czy warto być kucharzem?

Sądzę, że każdy, kto myśli poważnie o gotowaniu zadaje sobie właśnie to pytanie: “Czy warto być kucharzem?”. Na początku zastanówmy się się kim właściwie są "kucharze"? Według ogólnie przyjętej definicji to osoby przyrządzające dania zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej. Widzimy ich w reklamach, fil

Damian Rusek
5 lat temu
Już nie pójdziemy Na Pole?

Najbardziej znane miejsca turystyczne w Krakowie to oczywiście Rynek Główny i Kazimierz. To tam otwiera się najwięcej popularnych restauracji i większość przyjezdnych weźmie na pierwszy ogień te kierunki… ale to nie wszystko, co nasze piękne miasto ma do zaoferowania. Całkiem niedawno swój rozkwit p

Damian Rusek
4 lata temu
Noc nie jest od spania

Jak u Was wygląda wieczór? Kolacja, może jakiś film wieczorem dla relaksu… wybija 23-24, kąpiel i do spania? Tak to najczęściej wygląda, w końcu rano trzeba wstać do pracy. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób siedzi do późna, być może nawet 2-3 w nocy… ale u kucharzy to zdecydowanie częstsze zjawisko

Damian Rusek
3 lata temu
Bezcenna klimatyzacja - czemu warto mieć klimę w kuchni

Po kilku upalnych dniach zrobiło się chłodno. Jednak według prognoz pogody, mają znów wrócić nawet 40-stopniowe upały. Oznacza to mniej więcej, że w kuchni przy piecu będzie drugie tyle. No może przesadziłem… ale czy na pewno? Nawet w zimie nie ma lekko Temperatury w kuchni mogą osiągać naprawdę zaw

Damian Rusek
3 lata temu
Co to jest kuchnia molekularna

Jeszcze kilka lat temu cieszyła się ona niesłabnącą popularnością, a przez pandemię ostatnio wiele restauracji specjalizujących się w niej upadło. Mowa oczywiście o kuchni molekularnej, która w Polsce zaczęła upadać, zanim zdążyła się do końca rozwinąć. Nie każdy ma o niej pojęcie, dlatego postanowi

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Nie pozwólmy na okrucieństwo w kuchni

Czy wiesz, jakie dawniej były standardowe sposoby przygotowania owoców morza? Na przykład homara czy raków? Były przywożone do restauracji świeże i trzymane w akwariach, a przygotowywane dopiero na życzenie gościa, poprzez wrzucenie żywcem do wrzątku.  Dlaczego akurat w taki sposób? Już od stuleci h

Damian Rusek
5 lat temu
Mit na temat mycia mięsa

Sporo osób (jeśli nie większość), po rozpakowaniu mięsa od razu je myje. Czy to na pewno potrzebne… i dobre? Postaram się odpowiedzieć Wam na to pytanie korzystając z własnego doświadczenia, oraz informacji z publikacji naukowych. Skąd takie przekonanie? Odkąd odkryto szkodliwe bakterie, starano si

Damian Rusek
3 lata temu
Kto nie powinien być kucharzem?

Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dz

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
4 lata temu
Co to znaczy położyć serwis?

Pewnie zdarzyło Ci się być na imprezie w restauracji (a może nawet organizować ją) i nie wszystko szło zgodnie z planem. Może kelner wylał na kogoś kawę, desery pojawiły się z opóźnieniem, albo… w ogóle się nie pojawiły? A to znaczy, że ktoś w kuchni położył serwis ;) Więc co to znaczy “położyć serw

Damian Rusek
4 lata temu
Znowu ta cholerna drukarka...

Zależnie od zawodu, każdy ma w pracy coś, co potrafi doprowadzić go do szału. Zgaduję, że w sklepie to kolejny natrętny klient, kiedy mamy gorszy dzień. Dla policjanta, strażaka czy ratownika medycznego to może być kolejne bezsensowne “zgłoszenie”, w biurze kolejny stos papierów przyniesiony w ostat

Damian Rusek
4 lata temu
Wyruszam poznawać nowe smaki

Jeśli już jakiś czas czytasz moje artykuły to wiesz, jak ważny dla mnie jest rozwój i poznawanie nowych smaków. A czy jest lepszy sposób, niż podróż za granicę? Wspólnie z moją dziewczyną wyruszamy w odwiedziny do moich przyszłych teściów w jej ojczyźnie i przy okazji popróbujemy czego się da :D Gr