5 lat temu

Egzotyczne owoce

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Lubicie owoce? Ja uwielbiam! Mamy w Polsce pyszne jabłka, gruszki, w lecie truskawki, maliny… małe winogrona czy wiśnie i czereśnie. Sporo owoców, które kiedyś były egzotyczne (banany, pomarańcze, cytryny, ananasy, kiwi) teraz są dla nas codziennością i możemy je kupić wszędzie. Jednak wciąż istnieje mnóstwo owoców, na widok których myślimy “co to k… jest?!”. I właśnie o niektórych z nich chcę Wam dziś opowiedzieć ;)

Tamarillo

tamarillo

Występuje głównie w Ameryce Południowej i Nowej Zelandii. Jest jadalne całe, ale lepiej zdjąć skórkę wcześniej parząc ją we wrzątku (jak pomidora). W smaku przypomina przywołanego już wcześniej pomidora tyle, że z nutą goryczy. Nadaje się do kanapek, przetworów czy drinków.

Mango

mango

Pochodzi z Indii, obecnie jest uprawiane we wszystkich tropikalnych regionach. Ma mocno słodki smak z nutą kwasowości. Można obrać, a potem pokroić na mniejsze kawałki lub przekroić na pół i łyżką wybrać miąższ (trzeba uważać na dużą pestkę, którą ciężko wyjąć - najlepiej ją wykroić). Nadaje się do sałatek, koktajli i napojów.

Granat

granat

Azjatycki owoc, który możemy spotkać we wszystkich tropikalnych krajach ale również tych europejskich (jak Włochy, Turcja czy Gruzja). Ma słodko kwaskowy smak przypominający porzeczki, nadaje się do sałatek, napojów, drinków, na sok lub jedzenia bez niczego. Najlepiej przekroić granat na pół i łyżką wybrać miąższ lub uderzając drewnianą łyżką w skórkę wytrząsać wszystkie pestki.

Marakuja

marakuja

Tropikalny owoc uprawiany głównie w Ameryce Południowej, Australii, Nowej Zelandii i na Hawajach (ale można go też znaleźć w innych, ciepłych krajach). Ma bardzo słodki (choć niekiedy kwaskowy) smak. Najlepiej przekroić marakuję (zwaną też “passiflora”) na pół i wybrać miąższ łyżeczką. Nadaje się na soki, napoje, do deserów i drinków.

Kiwano

kiwano

Pochodzi z pustyni Kalahari, obecnie uprawiany w RPA, Nowej Zelandii i Izraelu. Bardzo przypomina ogórek. Kiwano (ogórek rogaty) najlepiej przekroić wzdłuż na pół i wybrać miąższ łyżeczką. Nadaje się na koktajle, sosy i do sałatek owocowych.

Pitaja (smoczy owoc)

pitaja

Pochodzi z tropików Ameryki Południowej, obecnie uprawiane w Azji, Nikaragui i Australii i jest owocem kaktusa. Charakteryzuje się słodko kwaskowym smakiem (przypominającym nieco słodkie, miękkie kiwi). Można przekroić ten owoc na pół i wybrać łyżeczką miąższ lub obrać i pokroić w plastry. Najczęściej używane do sałatek owocowych lub jedzenia bez niczego, ale świetnie sprawdza się też jako dekoracja drinków.

Liczi

liczi

Pochodzi z Chin, ale jest aktualnie uprawiane w całej Azji, Południowej Afryce, Ameryce południowej, Australii i na Madagaskarze. Jest bardzo delikatny i słodkawy w smaku. Jego skórkę da się łatwo zdjąć palcami, potem wystarczy przekroić go na pół (lub wydrążyć jeśli potrzebujemy w całości) i wyjąć pestkę. Świetnie nadaje się do deserów, dekoracji, sałatek owocowych lub jedzenia “solo”. Często można je kupić w puszce w słodkiej zalewie - świetne do lodów.

Opuncja figowa

kaktus

To (podobnie jak pitaja) owoc kaktusa. W Polsce ciężko kupić je dojrzałe (dostępne w dużych sklepach i hurtowniach na wiosnę i w lecie). Pochodzi z meksyku, ale obecnie jest też uprawiane w Ameryce południowej i krajach basenu Morza Śródziemnego. W smaku przypomina gruszkę, ma soczysty miąższ z dużą ilością pestek. Najlepiej przeciąć owoc na pół i łyżeczką wybrać środek. Opuncja jest używana do deserów, sałatek owocowych i lodów.

Karambola

karambola

Pochodzi z Malezji oraz Indonezji. Obecnie uprawiana jest też w obu Amerykach, na Florydzie i Hawajach. Owoc jest jadalny razem ze skórką, ma kwaśny smak. nadaje się do sałatek owocowych, deserów i drinków. Najczęściej po umyciu kroi się go w plasterki wyglądające jak gwiazda.

Papaja

papaja

Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, obecnie uprawiany jest w krajach tropikalnych i subtropikach. Ma słodki smak, bardzo przypomina melon. jadalny jest zarówno miąższ jak i nasiona w środku . Najlepiej przekroić owoc w pół i wybrać wszystko łyżką lub obrać skórkę. Dobre do jedzenia bez niczego, ale też jako składnik sałatek owocowych i deserów.

Kaki

kaki

Pochodzi głównie z tropikalnych lub subtropikalnych rejonów Ameryki i Azji. Słodkie owoce, które najlepiej jeść bez skórki (obrane lub przekrojone na pół i wybrane łyżeczką). Najlepiej nadają się do jedzenia bez niczego, jak i do sałatek owocowych i sorbetów.

Trochę tego jest

A to jeszcze nie wszystkie ciekawe owoce. Warto próbować tego, co inne kraje mają nam do zaoferowania, wzbogacając tym samym swój jadłospis. Nasze dania i desery będą wyglądać bardziej kolorowo, świeżo i niekiedy połączenia smaków zaskoczą. A Wy próbowałyście już tych owoców? Lubicie je, czy nie spasowały Wam? Zapraszamy do dyskusji na facebooku i twitterze.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Na co pomagają nalewki

Na co pomagają nalewki? Dlaczego warto je robić i konsumować? Zaczynamy nastawiać je w środku lata, ale są i takie przyrządzane jesienią. Zalewane wysokoprocentowym alkoholem maliny, wiśnie, czarne porzeczki. Później przychodzi czas na aronię i pigwę, na rokitnik. Zalety owoców znamy. Maliny są znak

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Co można zrobić z głogu

Z owoców głogu można zrobić pyszne przetwory, herbaty i napary, które są korzystne dla zdrowia. Dżem z głogu Do zrobienia dżemu z głogu będziemy potrzebować 1 kg dojrzałych owoców głogu i szklankę cukru. Najpierw owoce należy wydrylować, a następnie odstawić na 12 godzin w kamiennym naczyniu, pod p

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Tonik z jarzębiny do cery tłustej

Jarzębina działa również w służbie urody i zdrowej cery. Jej owoce można wykorzystać do zrobienia np. toniku do cery, którą kwalifikuje się jako tłustą. Będziesz potrzebować: garść dojrzałych owoców jarzębiny alkohol 40% (ok łyżeczka) Na początku zalej owoce warzącą wodą. Następnie rozgnieć je w n

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Nie pozwólmy na okrucieństwo w kuchni

Czy wiesz, jakie dawniej były standardowe sposoby przygotowania owoców morza? Na przykład homara czy raków? Były przywożone do restauracji świeże i trzymane w akwariach, a przygotowywane dopiero na życzenie gościa, poprzez wrzucenie żywcem do wrzątku.  Dlaczego akurat w taki sposób? Już od stuleci h

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Lecznicze chwasty

Rosną prawie wszędzie. Popularnie nazywamy je chwastami, a często są to cenne rośliny lecznicze. Poznajcie pożyteczne strony roślin, które często nie są mile widziane w ogrodach. Chwasty to dla jednych rośliny niepożądane, dla innych jadalne, ozdobne, lecznicze. Leśnicy do chwastów zaliczają między

Damian Rusek
2 lata temu
Zapomniane smaki i receptury kuchni polskiej

Nasza kuchnia ma bogatą historię, a wiele tradycyjnych przepisów i potraw nie jest już znanych szerokiemu gronu ludzi. Postanowiłem opisać Ci kilka zapomnianych receptur i potraw, które odgrywały ważną rolę w dawnych czasach. Na przykład "knedle z sosem jagodowym", które kiedyś były popularnym danie

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Przetwory z derenia

Przepisy kulinarne na przetwory z derenia o terapeutycznym działaniu. Dojrzałe owoce derenia mają ciemno-czerwony, nawet bordowy kolor, są miękkie, słodkie i lekko kwaskowe. Najsmaczniejsze są pod koniec lata i w październiku, kiedy same opadają już z gałęzi. Dlatego zbiera się je przez otrząsanie (

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb

Damian Rusek
5 lat temu
Klauzula sumienia a stek well done

Lubicie steki? Sporo osób lubi jeśli nie są vege (chociaż taki stek z kalafiora…) i wiele restauracji w wysmażaniu mięs właśnie się specjalizuje. Mówi się, że dobrego kucharza można poznać po tym, jak dobrze zna stopnie wysmażenia steka i przyrządzi go tak jak trzeba bez nakłuwania termometrem. Więk

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest kuchnia fusion

Jeszcze kilka lat temu w Polsce był szał na kuchnię fusion. Otwierało się mnóstwo bardziej lub mniej ekskluzywnych restauracji o takim profilu, które oferowały elementy tej kuchni w swoich daniach, czy nawet w całości na niej bazowały. Ale czy przeciętny Polak wie czym jest kuchnia fusion? Dla wielu