3 miesiące temu

5 ciekawych artykułów, które ostatnio przeczytałem

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Również lubię śledzić ciekawostki i nowości z branży gastronomicznej. Postanowiłem przedstawić Ci pięć najciekawszych, które ostatnio przeczytałem, mam nadzieję, że Cię zaciekawią (kliknięcie tytułu przenosi do artykułu).

1. Polskie “super owoce”

Artykuł streszcza nam zalety z jedzenia warzyw i owoców. Podopowiada, że w celu obniżenia cholesterolu, powinniśmy jeść dużo jabłek, owoców jagodowych, ziemniaków czy zielonych warzyw. W przypadku cukrzycy powinniśmy jeść ich jeszcze więcej (blisko połowę całego posiłku powinny stanowić warzywa), z naciskiem na cukinię, brukselkę czy kalafior. Wysoka zawartość błonnika hamuje wzrost ilości glukozy we krwi. Na odporność trzeba wybierać jak najwięcej warzyw bogatych w witaminę C, selen, cynk i wapń - jak marchew, pomidory czy cebula. Jest też mowa o polskich “super owocach”, bogatych w witaminy (C, E oraz z grupy B), a są to: aronia, dzika róża, jagoda, czarny bez, czarna porzeczka, jeżyna, czereśnia, truskawka czy dereń.

2. Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Wynika z tego, że w Polsce pijemy coraz mniej alkoholu. A dokładniej wybieramy napoje bezalkoholowe, lub takie o niewielkiej ilości jego zawartości. Nic dziwnego, że branża zarabiająca na nim, ma pewnie obawy przed tym rokiem. Warto wspomnieć, że spadek sprzedaży dotyczy głównie tańszych alkoholi wysokoprocentowych, którymi łatwo się upić. Za to rośnie sprzedaż bardziej wyszukanych alkoholi, które raczej się degustuje - jak droższe wina, whisky czy kraftowe piwa. Co ciekawe coraz większy kawałek rynku zdobywają piwa całkowicie bezalkoholowe. Mimo że dla branży alkoholowej to nie najlepsze wieści, myślę, że warto pochwalić nasz naród, do tej pory kojarzony raczej z wódką. 

3. Wigilia bez miodu? To nie wigilia

Interesujący artykuł o tym, jak bardzo miód jest zakorzeniony w naszej kulturze. W dawnej kuchni był podstawą słodzenia potraw, a teraz nie wyobrażamy sobie zimy bez herbaty z cynamonem i miodem. Nie ma się co dziwić, w końcu jest wyjątkowo wszechstronny. Może znaleźć zastosowanie zarówno w deserach i wypiekach, jak i daniach obiadowych, gdzie może być składnikiem marynaty czy glazury do mięsa. Dobrze sprawdzi się też jako prezent. Dobry miód z lokalnej pasieki może kosztować kilkadziesiąt złotych za litrowy słoik oraz mieć różnorodny smak, zależny od okolicznych roślin. Taki słoiczek, w dodatku pięknie opakowany, może się sprawdzić pod choinką lub na stole z innymi dekoracjami. 

4. Mniejsze, ale wysokiej jakości zbiory wina 2024 w Niemczech

Głównymi winowajcami zebrania mniejszej ilości winogron, były późne przymrozki i liczne opady deszczu. Mimo to udało się zebrać sporo winogron o doskonałej jakości. A ile tych winogron? W całym kraju to około 7,9 miliona hektolitrów moszczu, czyli soku wyciśniętego z winogron, do produkcji wina. To o 9% mniej, niż rok wcześniej. 

5. W Kulinarnym Pucharze Polski zapadła trudna, ale konieczna decyzja

Kiedyś bardzo popularny, był celem młodych kucharzy. Wygrywając konkurs kulinarny (a nawet będąc na podium), zyskiwało się możliwość współpracy z najlepszymi kucharzami i restauracjami. Samo uczestnictwo wiele dawało - można było podpatrzeć ciekawe techniki kulinarne, pomysły, dekoracje, również porozmawiać z kucharzami, których do tej pory się tylko obserwowało z podziwem gdzieś na Instagramie. Przez ostatnie lata, dotychczasowi partnerzy coraz bardziej ograniczali środki przeznaczane na finansowanie konkursu, przez co prawdopodobnie 22 finał edycji konkursu we wrześniu ubiegłego roku był ostatnim w takiej formie. Organizatorzy starają się wymyślić sposób, jak go kontynuować, jednak nie jest to łatwe, ponieważ potrzeba środków rzędu setek tysięcy złotych. Szkoda było mi to czytać, ponieważ sam brałem udział w dwóch konkursach, nominowanych do pucharu polski i mam nadzieję, ze jeszcze kiedyś będę miał okazję. 

Mam nadzieję, że te artykuły też Cię zainteresują

Nie da się ukryć, że ostatnio w gastronomii sporo się dzieje. Wiele zmian i modyfikacji- zarówno dla restauratorów, kucharzy jak i gości. Dobrze je śledzić na bieżąco i wiedzieć, jakie są aktualne trendy.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
2 lata temu
Chwilę mnie nie było

Pewnie zwróciło Twoją uwagę (a przynajmniej mam taką nadzieję), że przez ostanie trzy tygodnie nie pojawiały się przepisy ani artykuły ode mnie. Postanowiłem wyjaśnić, dlaczego tak było, oraz nadrobić zaległości. Ostatnio mam sporo na głowie I sporo rzeczy zebrało się naraz. Z powodu remontu nowego

Damian Rusek
2 lata temu
Nowe granice smaku: 5 trendów kulinarnych 2023

W świecie kulinarnym nowe trendy pojawiają się i znikają, a kucharze i pasjonaci gotowania z niecierpliwością odkrywają kolejne smaki i inspiracje. W roku 2023 świat kulinarny otrzymuje zastrzyk energii dzięki fascynującym trendom, które łączą tradycję z innowacją. Postanowiłem przedstawić 5 najgorę

Damian Rusek
5 lat temu
Ciemna strona platform do zmawiania jedzenia

Ostatnio pogoda nie rozpieszcza (przynajmniej na dzień pisania tego artykułu). Raz pada, raz nie… odechciewa się wyjść z domu. Ale też nie chce się gotować… co w takiej sytuacji? Ani samemu zrobić obiad, ani wyjść do restauracji. Najprościej wejść na stronę popularnej platformy, na której mamy menu

Damian Rusek
3 lata temu
2022 rok - Cele osobiste jak i rozwoju chefa

Często mówi się, że kolejny rok będzie pełen zmian. Decydujemy się na postanowienia o zdrowszym trybie życia, spełnieniu niektórych marzeń i celów zawodowych. Tym razem złożyło się, że u mnie jest podobnie i mam kilka planów, które mam nadzieję wypalą. Rozwój zawodowy Przede wszystkim nie można sta

Damian Rusek
3 lata temu
Kucharz na skoka - wady i zalety kucharza na 1 dzień

W artykule o pisaniu grafiku wspomniałem, że często można się poratować kucharzem na skoka, który trochę odciąży zespół. W tym artykule postanowiłem wyjaśnić, czym właściwie jest ten skok, jakie są wady i zalety tego rozwiązania oraz czy warto mieć kogoś takiego u siebie. Zacznijmy od wyjaśnienia N

Damian Rusek
2 lata temu
Gastronomię czeka ciężka jesień

Pamiętasz, kiedy ostatnio byłeś na obiedzie w droższej restauracji? Ja sam ostatnio wybieram tańsze miejsca lub gotowanie w domu (nie ma tego złego, dzięki temu widzisz ciekawe przepisy i coraz lepsze zdjęcia), przez co domowy budżet aż tak nie cierpi. Wiem, że nie jestem w tym jedyny, a restauracje

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
2 lata temu
Zapomniane smaki i receptury kuchni polskiej

Nasza kuchnia ma bogatą historię, a wiele tradycyjnych przepisów i potraw nie jest już znanych szerokiemu gronu ludzi. Postanowiłem opisać Ci kilka zapomnianych receptur i potraw, które odgrywały ważną rolę w dawnych czasach. Na przykład "knedle z sosem jagodowym", które kiedyś były popularnym danie

Damian Rusek
5 lat temu
Hawajskie miseczki na Krakowskiej ulicy

Ostatnio przechadzałem się ulicami krakowskiego Kazimierza w poszukiwaniu jedzenia (dla jasności: szukałem fajnego lokalu, nie grzebałem w koszach. Kucharze aż tak źle nie zarabiają, zresztą możecie przeczytać o tym w artykule czy warto być kucharzem?). Zaciekawiło mnie jedno z miejsc przy ul. Krako

Damian Rusek
10 miesięcy temu
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy - kiedy dopiero zaczynałem pracę w kuchni, pełno było programów o gotowaniu i konkursów. Teraz kuchnia wyszła z mody, ale to w

Damian Rusek
1 rok temu
6 ciekawych kombinacji smakowych, które warto wypróbować w kuchni

Kuchnia to miejsce, gdzie smak, kreatywność i eksperymentowanie ze składnikami idą w parze. Jeśli masz ochotę na kulinarne wyzwanie i chcesz zaskoczyć swoje podniebienie, ten artykuł jest dla Ciebie. Przedstawiam sześć niezwykłych kombinacji smakowych, które warto wypróbować w swojej kuchni. Gotów d

Damian Rusek
3 lata temu
Po co mi tyle noży

Z tego, co obserwuję, w standardowej polskiej domowej kuchni używa się do trzech noży. Zwykły nóż do wszystkiego, nóż do pieczywa i mały do warzyw. To uniwersalny zestaw, który wystarcza do rodzinnego obiadu. Po co więc znane z programów kulinarnych torby wypchane po brzegi nożami? Postanowiłem opis

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Co można zrobić z głogu

Z owoców głogu można zrobić pyszne przetwory, herbaty i napary, które są korzystne dla zdrowia. Dżem z głogu Do zrobienia dżemu z głogu będziemy potrzebować 1 kg dojrzałych owoców głogu i szklankę cukru. Najpierw owoce należy wydrylować, a następnie odstawić na 12 godzin w kamiennym naczyniu, pod p

Damian Rusek
4 lata temu
Questy poboczne w gastronomii

Zdarza Ci się grywać w gry RPG? Tam często zdarza się sytuacja, że musisz przejść z punktu A do punktu B robiąc coś, ale po drodze spotka Cię tyle aktywności, że misja przewidziana na 10 minut zmienia się w kilka godzin gry. Może zaskoczy Cię, że w kuchni takie rzeczy też mają miejsce (i to bardzo c

Damian Rusek
5 lat temu
Pierwsza gwiazdka Michelin w Krakowie - Bottigliera 1881!

Prawie każdy kojarzy, co to jest przewodnik Michelin (a jak ktoś nie kojarzy, to z pewnością powstanie o tym artykuł). Co roku dowiadujemy się o nowych restauracjach z gwiazdką, bądź którym udało się ją utrzymać lub dostać kolejną. Również niestety też zdarzają się takie, które swoja straciły. W Pol