Również lubię śledzić ciekawostki i nowości z branży gastronomicznej. Postanowiłem przedstawić Ci pięć najciekawszych, które ostatnio przeczytałem, mam nadzieję, że Cię zaciekawią (kliknięcie tytułu przenosi do artykułu).
1. Polskie “super owoce”
Artykuł streszcza nam zalety z jedzenia warzyw i owoców. Podopowiada, że w celu obniżenia cholesterolu, powinniśmy jeść dużo jabłek, owoców jagodowych, ziemniaków czy zielonych warzyw. W przypadku cukrzycy powinniśmy jeść ich jeszcze więcej (blisko połowę całego posiłku powinny stanowić warzywa), z naciskiem na cukinię, brukselkę czy kalafior. Wysoka zawartość błonnika hamuje wzrost ilości glukozy we krwi. Na odporność trzeba wybierać jak najwięcej warzyw bogatych w witaminę C, selen, cynk i wapń - jak marchew, pomidory czy cebula. Jest też mowa o polskich “super owocach”, bogatych w witaminy (C, E oraz z grupy B), a są to: aronia, dzika róża, jagoda, czarny bez, czarna porzeczka, jeżyna, czereśnia, truskawka czy dereń.
2. Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?
Wynika z tego, że w Polsce pijemy coraz mniej alkoholu. A dokładniej wybieramy napoje bezalkoholowe, lub takie o niewielkiej ilości jego zawartości. Nic dziwnego, że branża zarabiająca na nim, ma pewnie obawy przed tym rokiem. Warto wspomnieć, że spadek sprzedaży dotyczy głównie tańszych alkoholi wysokoprocentowych, którymi łatwo się upić. Za to rośnie sprzedaż bardziej wyszukanych alkoholi, które raczej się degustuje - jak droższe wina, whisky czy kraftowe piwa. Co ciekawe coraz większy kawałek rynku zdobywają piwa całkowicie bezalkoholowe. Mimo że dla branży alkoholowej to nie najlepsze wieści, myślę, że warto pochwalić nasz naród, do tej pory kojarzony raczej z wódką.
3. Wigilia bez miodu? To nie wigilia
Interesujący artykuł o tym, jak bardzo miód jest zakorzeniony w naszej kulturze. W dawnej kuchni był podstawą słodzenia potraw, a teraz nie wyobrażamy sobie zimy bez herbaty z cynamonem i miodem. Nie ma się co dziwić, w końcu jest wyjątkowo wszechstronny. Może znaleźć zastosowanie zarówno w deserach i wypiekach, jak i daniach obiadowych, gdzie może być składnikiem marynaty czy glazury do mięsa. Dobrze sprawdzi się też jako prezent. Dobry miód z lokalnej pasieki może kosztować kilkadziesiąt złotych za litrowy słoik oraz mieć różnorodny smak, zależny od okolicznych roślin. Taki słoiczek, w dodatku pięknie opakowany, może się sprawdzić pod choinką lub na stole z innymi dekoracjami.
4. Mniejsze, ale wysokiej jakości zbiory wina 2024 w Niemczech
Głównymi winowajcami zebrania mniejszej ilości winogron, były późne przymrozki i liczne opady deszczu. Mimo to udało się zebrać sporo winogron o doskonałej jakości. A ile tych winogron? W całym kraju to około 7,9 miliona hektolitrów moszczu, czyli soku wyciśniętego z winogron, do produkcji wina. To o 9% mniej, niż rok wcześniej.
5. W Kulinarnym Pucharze Polski zapadła trudna, ale konieczna decyzja
Kiedyś bardzo popularny, był celem młodych kucharzy. Wygrywając konkurs kulinarny (a nawet będąc na podium), zyskiwało się możliwość współpracy z najlepszymi kucharzami i restauracjami. Samo uczestnictwo wiele dawało - można było podpatrzeć ciekawe techniki kulinarne, pomysły, dekoracje, również porozmawiać z kucharzami, których do tej pory się tylko obserwowało z podziwem gdzieś na Instagramie. Przez ostatnie lata, dotychczasowi partnerzy coraz bardziej ograniczali środki przeznaczane na finansowanie konkursu, przez co prawdopodobnie 22 finał edycji konkursu we wrześniu ubiegłego roku był ostatnim w takiej formie. Organizatorzy starają się wymyślić sposób, jak go kontynuować, jednak nie jest to łatwe, ponieważ potrzeba środków rzędu setek tysięcy złotych. Szkoda było mi to czytać, ponieważ sam brałem udział w dwóch konkursach, nominowanych do pucharu polski i mam nadzieję, ze jeszcze kiedyś będę miał okazję.
Mam nadzieję, że te artykuły też Cię zainteresują
Nie da się ukryć, że ostatnio w gastronomii sporo się dzieje. Wiele zmian i modyfikacji- zarówno dla restauratorów, kucharzy jak i gości. Dobrze je śledzić na bieżąco i wiedzieć, jakie są aktualne trendy.