Składniki
Bakłażan 2 szt
Kmin rzymski 25 g
Kolendra ziarno 25 g
Kurkuma 25 g
Cukier 30 g
Koncentrat pomidorowy 100 ml
Papryczka chilli 1 szt
Imbir 40 g
Olej 100 ml
Szczypiorek 20 g
Świeża kolendra 10 g
Ser Paneer 200 g
Ryż biały 100 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Jeśli chcesz bakłażana obierz, ja tak wolę i pokrój na ok. 1/5-2 cm talarki. Możesz go smażyć na patelni, bakłażan bardzo zasyca olej, więc mój jest lekko pomalowany olejem i pieczony pod grillem w piekarniku.
1
Krok 2
W międzyczasie pieczenia bakłażana, pokrój ser w kostkę, rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie, trzy łyżki oliwy i smaż kostki sera, dość mocno z każdej strony.
2
Krok 3
Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię i wlej dwie łyżki oliwy i wsyp suche przyprawy, wymieszaj z olejem i grzej, aż poczujesz fantastyczny zapach w kuchni.
3
Krok 4
Teraz dodaj imbir pokrojony w talarki, posiekany szczypiorek, chili i częściej posiekanej kolendry, chwilę podsmaż.
4
Krok 5
Koncentrat wymieszaj z 200 ml wody i cukrem.
5
Krok 6
Teraz ostrożnie przełóż pieczonego bakłażana na patelnię, wlej wodę z przecierem, wymieszaj, dodaj kostki smażonego sera, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
6
Krok 7
Przed podaniem posyp resztą kolendry, podawaj z ryżem. Gotowe.
7