Składniki
Wegańskie mielone z białka sojowego 100 g
Makaron Spaghetti kukurydziany 125 g
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Marchew 0.5 szt
Przecier pomidorowy 40 g
Bulion warzywny 250 ml
Sól 15 g
Pieprz 5 g
Oregano świeże 10 g
Płatki drożdży 20 g
Orzechy nerkowca 80 g
Cukier 15 g
Papryka słodka 5 g
Natka pietruszki 0.5 szt
Olej 30 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Posiekaj drobno obraną cebulę i czosnek, tak samo umytą pietruszkę. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
1
Krok 2
Rozgrzej olej w głębokiej patelni, podsmaż na szklisty kolor cebulę z czosnkiem. Dodaj marchewkę i smaż jeszcze kilka minut, aż zmięknie.
2
Krok 3
Zalej bulionem warzywnym, dodaj wegańskie mielone z białka sojowego, przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, porwane listki świeżego oregano. Dopraw solą i pieprzem, cukrem i słodką papryką. Duś około 10 minut. W razie potrzeby dolewaj wody.
3
Krok 4
Zagotuj w rondelku wodę z odrobiną soli.
4
Krok 5
Do gotującej się wody wrzuć spaghetti z mąki kukurydzianej. Często mieszając, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle około 10 minut).
5
Krok 6
Wsyp do blendera orzechy nerkowca, płatki drożdży i 2 g soli. Dokładnie zmiksuj.
6
Krok 7
Ugotowany makaron odcedź na sitku i dodaj do patelni z “wegańskim bolognese”, dokładnie wymieszaj.
7
Krok 8
Przełóż na talerz i posyp “wegańskim parmezanem” przygotowanym w punkcie 6. Udekoruj
8