Składniki
Makaron Bucatini 320 g
Pancetta 200 g
Pomidory San Marzano 250 g
Papryczka chilli 1 szt
Cebula biała 1 szt
Oliwa z oliwek 30 g
Parmezan 80 g
Bazylia 5 g
Sól 6 g
Cukier 15 g
Wino białe 50 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Makaron gotuj we wrzątku osolonej wody na al dante.
1
Krok 2
W trakcie gotowania makaronu rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej oliwę i wrzuć pancettę.
2
Krok 3
Dodaj drobno pokrojoną cebulę i chili.
3
Krok 4
Podsmaż przez chwilę i dodaj wino.
4
Krok 5
Gotuj ok. 5-7 minut, następnie dodaj pomidory, dobrze wymieszaj, dopraw solą i cukrem w razie potrzeby.
5
Krok 6
Kiedy makaron będzie gotowy, przełóż go bezpośredni z rondla do sosu.
6
Krok 7
Woda, która z nim spłynie, tłuszcz i pomidory, stworzą fantastyczny sos, który po odparowaniu płynów, oblepi makaron.
7
Krok 8
Przełóż makaron na talerz, posyp obficie parmezanem i listkami bazylii.
8