Składniki
Dziki ryż 200 g
Cebula czerwona 2 szt
Ziemniaki 2 szt
Papryka czerwona 1 szt
Papryka żółta 1 szt
Papryka zielona 1 szt
Pomidory 4 szt
Oliwa z oliwek 30 ml
Kmin rzymski 15 g
Papryka słodka wędzona 30 g
Sumak 15 g
Ząbki czosnku 4 szt
Limonka 1 szt
Fasola cannellini 350 g
Ostry sos chilli 20 g
Jogurt grecki 150 g
Mięta 5 g
Tortille pełnoziarniste 4 szt
Sól 8 g
Pieprz 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
1
Krok 2
Umyte pomidory natnij u góry na krzyż, sparz we wrzątku i obierz ze skórki.
2
Krok 3
Obierz wszystkie warzywa i odetnij kawałek z nich, do surowej salsy. Odcięte warzywa pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą i pieprzem.
3
Krok 4
Resztę warzyw pokrój w większą kostkę.
4
Krok 5
Rozgrzej rondel i wlej oliwę. Wrzuć cebulę, czosnek, pomidora słodkiego ziemniaka i paprykę, gotuj całość, często mieszając. Dodaj przyprawy, oprócz sumaka, którego wymieszaj z jogurtem.
5
Krok 6
Kiedy warzywa zmiękną, dodaj ostry sos z chili, fasolę wraz z zalewą, sok i skórkę z limonki, zalej całość woda, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż całość będzie miękka, dopraw solą i pieprzem.
6
Krok 7
W międzyczasie tortillę, pokrój na paski ok. 1-1.5 cm, połóż na blaszkę i wstaw do piekarnika pod grill, na kilka minut by się pięknie spiekły, uważaj, by ich nie spalić.
7
Krok 8
Nałóż wszystkie składniki na talerz i całość udekoruj świeżą miętą.
8