6 lat temu

Kurczak / Podgrzybki / Marchewka / Szpinak

1 h 20 min
21 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z kurczaka 1 szt
Podgrzybki 30 g
Pieczarki 50 g
Natka pietruszki 0.5 szt
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Sól 8 g
Pieprz 10 g
Marchew 1 szt
Mleko 0.5 l
Miód 25 g
Liście szpinaku 8 szt
Olej 35 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Wypłukaj podgrzybki i pieczarki, posiekaj w plasterki. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę ze szpinakiem, dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dosyp do grzybów. Kiedy farsz będzie gotowy odstaw do ostudzenia.
1
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
2
Krok 3
Natnij filet wzdłuż i rozłóż, rozklep pod folią dosyć cienko. Rozwiń folię spożywczą, połóż na niej rozklepany filet kurczaka, posyp solą i pieprzem. Na środku, na całej długości rozłóż farsz z grzybów i zawiń roladę, mocno zawiń w folię. Taki baton z kurczaka zawiń szczelnie w folię aluminiową.
3
Krok 4
Włóż roladę z kurczaka do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
4
Krok 5
Zagotuj mleko z wodą 1:1.
5
Krok 6
Obraną marchewkę pokrój w plasterki i wrzuć do gotującego się mleka.
6
Krok 7
Umyte i wysuszone listki szpinaku natrzyj oliwą, posyp solą i pieprzem, ułóż na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika na 5-10 minut.
7
Krok 8
Odcedź marchewkę (zostaw trochę płynu), przełóż do blendera. Dopraw solą, pieprzem i miodem, dolej trochę płynu i miksuj na gładką masę. przetrzyj przez sito.
8
Krok 9
Wyjmij kurczaka i szpinak z piekarnika.
9
Krok 10
Odwiń roladę z folii, pokrój w grube plastry.
10
Krok 11
Ułóż składniki na talerzu i udekoruj.
11
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami