4 lata temu

Moo Goo Gau Pan

30 min
11 zł
łatwe
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z kurczaka 4 szt
Olej 50 ml
Woda 100 ml
Skrobia kukurydziana 50 g
Sól 7 g
Pieprz biały 5 g
Ząbki czosnku 3 g
Imbir 10 g
Cebula dymka 3 szt
Grzyby shitake 250 g
Pędy bambusa 150 g
Kasztany marynowane 150 g
Kapusta pak choi 1 szt
Wino wiśniowe 30 ml
Sos ostrygowy 15 g
Olej sezamowy 30 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Kurczaka wymieszaj z olejem, wodą, 30 g skrobii, solą i pieprzem, odstaw na chwilę.
1
Krok 2
Wszystkie składniki, pokrój sobie, wcześniej.
2
Krok 3
Wino, wodę, sos ostrygowy, olej sezamowy i skrobię wymieszaj.
3
Krok 4
Rozgrzej mocno Woka i wlej dwie łyżki oleju, wrzuć kurczaka i obsmaż go z każdej strony na złoto-brązowy, przełóż na talerzyk.
4
Krok 5
Wypłukaj Woka wodą, wlej łyżkę oliwy i wrzuć grzyby, chwilę je podsmaż, przełóż na talerzyk.
5
Krok 6
Wlej łyżkę oliwy i wrzuć czosnek, imbir i białą część szczypiorku, często mieszając, smaż chwilę.
6
Krok 7
Dodaj kapustę, mieszaj i smaż, aż lekko zwiędnie, w razie potrzeby dodaj łyżkę oliwy.
7
Krok 8
Teraz dodaj mięso, grzyby, pędy bambusa, kasztany, szczypiorek, wlej mieszankę i gotuj przez chwilę, cały czas mieszając, aż płyny odparują, a sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami