Składniki
Makaron Penne 330 g
Pancetta 200 g
Passata 500 ml
Gałka muszkatołowa 4 g
Chilli płatki 5 g
Papryka słodka wędzona 10 g
Sól 6 g
Śmietana 18% 125 ml
Oliwa z oliwek 20 ml
Ser Ementaler 30 g
Parmezan 20 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie, trzy łyżki oliwy z oliwek.
1
Krok 2
Wrzuć pancettę i chwilę ją podsmaż.
2
Krok 3
Dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż, aż poczujesz fantastyczny zapach, zmniejsz temperaturę.
3
Krok 4
Teraz wlej pasatte i gotuj przez czas, kiedy makaron będziesz gotować we wrzątku osolonej wody na al dente.
4
Krok 5
W międzyczasie zetrzyj Ementaler i parmezan.
5
Krok 6
Kiedy makaron będzie niemalże gotowy, wlej do sosu śmietanę, pół kubka wody z gotowania makaronu, wymieszaj.
6
Krok 7
Wsyp sery i dodaj makaron bezpośrednie z rondla.
7
Krok 8
Wymieszaj i gotuj, aż sery się rozpuszczą i utworzą fantastycznie, kremowy sos, który idealnie obtoczy makaron, nałóż i zjadaj.
8