Składniki
Ryż do risotto 100 g
Dynia hokkaido 100 g
Ser pleśniowy lazur 50 g
Cebula biała 0.5 szt
Wino białe 100 ml
Masło 40 g
Parmezan 20 g
Oliwa z oliwek 40 ml
Pestki słonecznika 10 g
Sól 4 g
Pieprz 3 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
1
Krok 2
Dynię obierz ze skórki i usuń pestki. Pokrój w niewielką kostkę i przełóż na blaszkę. Polej odrobiną przygotowanej oliwy, dodaj trochę soli i pieprzu, wymieszaj i piecz przez 8 minut.
2
Krok 3
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
3
Krok 4
Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż cebulę do momentu, aż się zeszkli.
4
Krok 5
Wsyp na patelnię ryż do risotto i często mieszając, smaż około 3 minut.
5
Krok 6
Zalej białym winem i mieszając podgrzewaj, aż całe wyparuje. Dolewaj po trochu wodę (tak, żeby tylko przykryła ryż) i mieszając, gotuj tak przez około 12-14 minut. Ryż musi być al dente (półtwardy).
6
Krok 7
Dopraw sola i pieprzem, dodaj masło i wymieszaj. Dorzuć pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Wymieszaj bardzo dokładnie, dopraw do smaku, dodaj upieczoną dynię i połowę słonecznika.
7
Krok 8
Przełóż gotowe risotto na talerz, posyp, startym parmezanem i reszta słonecznika.
8