5 lat temu

Spaghetti / Parmezan / Gremolata

45 min
12 zł
umiarkowane
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Parmezan 150 g
Ząbki czosnku 2 szt
Cytryna 1 szt
Bazylia 5 g
Bułka tarta 40 g
Oliwa z oliwek 60 ml
Sól 6 g
Pieprz 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Czosnek, listki bazylii i skórkę z cytryny, włóż do moździerza i ugnieć na pastę.
1
Krok 2
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę. Wsyp bułkę tartą i podsmaż ją na złoty kolor. Przesyp na talerzyk.
2
Krok 3
Gotuj makaron we wrzątku osolonej wody na al dante.
3
Krok 4
Wsyp parmezan na patelnię, włącz temperaturę i wlej pół kubka wody z gotowania makaronu. Mieszaj drewnianą łyżką do powstania kremowego sosu, w razie potrzeby dolej wody. Dopraw solą i pieprzem.
4
Krok 5
Przełóż makaron bezpośrednio z rondla na patelnię do parmezanowego sosu. Dobrze wymieszaj i gotuj, aż płyny odparują. Wyłącz grzanie i dodaj gremolate (przygotowaną w punkcie 1), dobrze wymieszaj.
5
Krok 6
Nałóż na parmezanowy talerz (przepis znajdziesz na rafalcook.com) i posyp bułką tartą.
6
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami