5 lat temu

Szparagi / Warzywa / Zioła prowansalskie

20 + 40 min
10 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Szparagi zielone 8 szt
Papryka czerwona 0.5 szt
Ziemniaki 1 szt
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 4 szt
Buraki 1 szt
Marchew 0.5 szt
Brokuły 0.25 szt
Pietruszka 0.5 szt
Zioła prowansalskie 8 g
Oliwa z oliwek 50 ml
Sól 6 g
Pieprz 4 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Odłam twardą część szparaga (szparag “wie”, w którym miejscu ma pęknąć, dlatego chwyć za oba końce łodygi i powoli wyginaj aż sam się złamie) i obierz je zwykłą obieraczką do warzyw (jeśli są młode, nie trzeba ich obierać). Wypłucz je i przekrój na pół.
1
Krok 2
Obierz ziemniaki, buraki, marchewkę i pietruszkę. Wypłucz je i pokrój na mniejsze kawałki (najlepiej grubą kostkę).
2
Krok 3
Obierz cebulę i czosnek. Czosnek pokrój w plasterki, a cebulę na mniejsze cząstki lub w kostkę.
3
Krok 4
Paprykę umyj, przekrój i wybierz pestki, pokrój ją w kostkę. Z umytego brokuła odetnij różyczki.
4
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
5
Krok 6
W jednej misce wymieszaj z częścią oliwy paprykę, brokuły i szparagi. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj.
6
Krok 7
W drugiej misce wymieszaj pozostałe warzywa z resztą oliwy, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przełóż je na naczynie żaroodporne i przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut.
7
Krok 8
Zdejmij folię, dodaj paprykę, szparagi i brokuły, wymieszaj dokładnie z pozostałymi warzywami. Przykryj ponownie folią aluminiową i piecz jeszcze 15-20 min, aż warzywa będą miękkie.
8
Krok 9
Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i ułóż na talerzu, udekoruj. Podawaj ze świeżym pieczywem.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami