3 lata temu

Karmel / Mleko / Cukier / Figa

15 min
3 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mleko 85 ml
Cukier 15 g
Jajka 1 szt
Ekstrakt waniliowy 2 g
Skrobia kukurydziana 5 g
Cukier trzcinowy 15 g
Figi 0.5 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Wsyp cukier do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Ma mieć ciemny kolor.
1
Krok 2
W tym czasie odlej 20 ml mleka, a resztę zagotuj w osobnym rondelku. Kiedy zacznie wrzeć, wlej je do karmelu i dobrze wymieszaj. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
2
Krok 3
Oddziel żółtko od białka (białko możesz użyć do bezy, znajdziesz u nas przepis na nią), a żółtko wymieszaj z ekstraktem waniliowym i powoli wlewaj mleko z karmelem, ciągle mieszając.
3
Krok 4
Stopniowo dodawaj skrobię, cały czas mieszając. Kiedy składniki się połączą, wlej z powrotem do rondelka i zagotuj, cały czas mieszając, aż deser zgęstnieje i będzie miał konsystencję kwaśnej śmietany.
4
Krok 5
Przełóż masę do miseczki i zostaw na kilka minut do ostygnięcia.
5
Krok 6
Posyp od góry cienką warstwą brązowego cukru i opal palnikiem, tworząc karmelową powłokę. Na górze układaj pokrojoną figę, udekoruj miętą.
6
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami