Składniki
Ryż preparowany 40 g
Masło 50 g
Cukier 120 g
Śmietanka 30% 70 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Przesyp cukier do głębokiej patelni (możesz dodać łyżkę wody i wymieszać, żeby łatwiej uzyskać karmel) i podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do powstania ciemnozłotego karmelu.
1
Krok 2
Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
2
Krok 3
Wlej śmietankę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Ma powstać gęsta, karmelowa masa.
3
Krok 4
Wsyp ryż preparowany, dokładnie połącz z karmelem i odstaw na około 15 minut.
4
Krok 5
Kiedy masa ostygnie, wilgotnymi dłońmi (żeby nie kleiły się do rąk) formuj kształt szyszek i odkładaj na papier do pieczenia. Zostaw na około 20 minut do momentu, aż wystygną i się zwiążą. Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do maksymalnie dwóch tygodni.
5