Składniki
Mleko kokosowe 175 g
Wiórki kokosowe 50 g
Olej kokosowy 60 g
Czekolada biała 145 g
Mascarpone 75 g
Likier kokosowy 50 ml
Mirror glaze 100 g
Żelatyna 3 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Mleko kokosowe (im więcej w nim % tłuszczu, tym lepiej) najlepiej kilka godzin przed przygotowaniem deseru wstaw do lodówki. Zgarnij z góry samą śmietankę kokosową i przełóż do rondelka (możesz dolać trochę wody kokosowej, gdyby śmietanki było za mało). Dodaj 25 g wiórków kokosowych i podgrzewaj około 6-7 minut na średnim ogniu, aż wiórki kokosowe zmiękną. Żelatynę skrop odrobiną wody, żeby napęczniała.
1
Krok 2
Zdejmij rondelek z ognia, dodaj olej kokosowy, 45 g czekolady, 30 ml likieru kokosowego, żelatynę i dokładnie wymieszaj.
2
Krok 3
Przełóż masę do półokrągłych foremek i schowaj je do zamrażarki na co najmniej 3 godziny. Nadmiar kremu możesz przełożyć do słoiczka i dodawać na przykład do kawy lub jako masę do tortu.
3
Krok 4
Resztę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Trochę przestudzoną, ale jeszcze płynną dokładnie wymieszaj w misce z mascarpone. Dodaj 25 g wiórków kokosowych i resztę likieru kokosowego, dobrze połącz masę i schowaj do lodówki na 2 godziny.
4
Krok 5
Po tym czasie wyjmij masę z lodówki i uformuj kulki o średnicy około 2 cm (wielkości rafaello), obtocz je w wiórkach kokosowych i schowaj znowu do lodówki. Zostaw sobie odrobinę masy (na 2-3 kulki)
5
Krok 6
Wyjmij zamrożony krem z foremek. Rozpuść czerwony mirror glaze w kąpieli wodnej (jeśli nie robisz świeżego) i przestudzonym ale jeszcze płynnym polej zamrożony krem.
6
Krok 7
Zostawioną masę z kulek uformuj w długi, cienki wałek i obtocz nim ostrożnie podstawę deseru (uważaj, żeby nie zniszczyć polewy) i obsyp ostrożnie wiórkami kokosowymi.
7
Krok 8
Na górę deseru ułóż kulkę domowego “rafaello”. Świąteczna czapka mikołaja gotowa ;)
8