2 lata temu

Kruche ciasto ze śliwkami

15 min + 1 h 15 min
15 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Śliwki 1 kg
Mąka krupczatka 320 g
Masło 200 g
Cukier 120 g
Cukier wanilinowy 10 g
Sól 2 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Wymieszaj w misce mąkę z cukrem, solą i cukrem wanilinowym.
1
Krok 2
Formę na tartę posmaruj masłem, a resztę zetrzyj na grubych oczkach tarki do miski z mąką. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.
2
Krok 3
Połowę ciasta zawiń w folię spożywczą lub woreczek i schowaj do zamrażarki na 30 minut. Resztę rozprowadź równą warstwą na spodzie formy i schowaj do lodówki na 10 minut.
3
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
4
Krok 5
Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz 20 minut, do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru.
5
Krok 6
Usuń pestki z umytych śliwek i pokrój śliwki w kostkę.
6
Krok 7
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i rozsyp na nie równą warstwę śliwek. Na grubych oczkach tarki zetrzyj na górę zamrożone ciasto i rozprowadź równą warstwą na śliwki.
7
Krok 8
Wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut. Kiedy ciasto będzie miało ciemnozłoty kolor, odstaw do ostudzenia.
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami