2 lata temu

Lemon Curd

25 min
4 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Jajka 2 szt
Cukier 50 g
Masło 45 g
Cytryna 1 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę w rondelku lub czajniku.
1
Krok 2
Cytrynę ułóż na sitku i przelej wrzątkiem w celu pozbycia się zanieczyszczeń lub wosku. Następnie umyj ją pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
2
Krok 3
Ponownie zagotuj wodę w rondelku.
3
Krok 4
Do metalowej miski wbij jedno całe jako i jedno żółtko (białko wykorzystaj w innym przepisie), dodaj cukier i masło. Zetrzyj do środka skórkę z cytryny i wyciśnij sok.
4
Krok 5
Wymieszaj składniki i ułóż miskę na rondelku z gotującą się wodą tak, żeby nie dotykała wody. Mieszając rózgą, gotuj krem w kąpieli wodnej około 10-15 minut, aż do uzyskania gęstej konsystencji budyniu.
5
Krok 6
Przelej przez drobne sito do miseczki, w celu pozbycia się pestek i skórki. Możesz podawać jako sam deser, do ciast lub zrobić z lemon curd lody.
6
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami