Składniki
Borówki amerykańskie 150 g
Cukier 60 g
Cytryna 0.25 szt
Śmietanka 30% 250 ml
Mleko 125 ml
Sól 1 g
Cukier wanilinowy 5 g
Jajka 2 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Połowę śmietanki wlej do miski.
1
Krok 2
Umyte borówki przełóż do garnka, dodaj połowę przygotowanego cukru, sok z cytryny i zagotuj aż borówki zmiękną. Po tym zmiksuj blenderem na gładką masę.
2
Krok 3
W drugim garnku zagotuj resztę śmietanki z mlekiem, pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Doprowadź do wrzenia nie zapominając o częstym mieszaniu. Pozostaw do ostudzenia.
3
Krok 4
Oddziel żółtka od białek. Białka zostaw sobie na bezę (znajdziesz przepis na naszej stronce), a żółtka utrzyj mikserem na puszystą, białą masę. Wtedy mieszając ręcznie rózgą powoli wlewaj mleczną masę.
4
Krok 5
Kiedy całość się połączy, wlej do garnka razem ze zmiksowanymi borówkami z punktu 2. Wymieszaj dokładnie rózgą i podgrzewaj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, aż zacznie wrzeć i gęstnieć - uważaj, żeby masa się nie zważyła.
5
Krok 6
Gotową masę przetrzyj przez sito do miski ze śmietanką z punktu 1. Dokładnie wymieszaj poczekaj aż ostygnie i wstaw miskę do lodówki na 10 h.
6
Krok 7
Po tym czasie przełóż masę do pojemnika (w którym zamierzasz je trzymać), wstaw do zamrażarki na kilka godzin i co 30 min dokładnie mieszaj widelcem (do momentu aż całkiem zamarzną). Jeśli masz maszynkę do lodów, użyj jej.
7