Składniki
Mąka pszenna 125 g
Mleko 125 ml
Jajka 1 szt
Woda gazowana 95 ml
Sól 1 g
Masło 120 g
Cukier trzcinowy 60 g
Pomarańcze 2 szt
Grejpfrut 0.5 szt
Likier pomarańczowy 30 ml
Brandy 50 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozpuść 40 g masła i wlej do miski. Dodaj sól, wodę gazowaną, jajko, mleko i mąkę. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj rózgą. Ciasto ma mieć lejącą konsystencję.
1
Krok 2
Na płaskiej patelni naleśnikowej rozsmaruj kilka kropel oleju i kiedy będzie rozgrzana, wylej na całej patelni cienką warstwę ciasta. Kiedy będzie się dało je odkleić od patelni (będzie miało jasnozłoty kolor), obróć naleśnika i po 20 sekundach zdejmij na talerz. Podobnie zrób z całym ciastem.
2
Krok 3
Umyj i osusz pomarańcze oraz grejpfruty. Do miski zetrzyj na tarce skórkę z obu pomarańczy.
3
Krok 4
Z połówki jednej pomarańczy i połówki grejpfruta wytnij filety (czyli kawałki owoców bez białej skórki) i odłóż na bok, a z całej reszty wyciśnij sok do miski ze startą skórką.
4
Krok 5
Na osobnej, trochę głębszej patelni wysyp równą warstwą brązowy cukier i podgrzewaj na średnim ogniu, do momentu aż się roztopi.
5
Krok 6
Zalej cukier wyciśniętym sokiem i skórką pomarańczową. Gotuj do momentu rozpuszczenia cukru i zgęstnienia sosu.
6
Krok 7
Wlej likier pomarańczowy i gotuj jeszcze chwilę. Dodaj pozostałe masło, mieszaj, aż sos będzie trochę gęstszy i wrzuć odłożone wcześniej filety owoców.
7
Krok 8
Naleśniki składaj w trójkąty i zanurza w sosie na patelni, obtocz z obu stron. Zalej brandy i podpal.
8
Krok 9
Kiedy przestaną się palić, przełóż naleśniki na patelnię, polej sosem i udekoruj. Twoje domowe Crêpes Suzette są gotowe.
9