1 rok temu

Praliny z rabarbarem

30 min + 2 h
6 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Rabarbar 200 g
Cukier 30 g
Czekolada gorzka 200 g
Masło kakaowe 10 g
Wino czerwone 30 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Rabarbar umyj i pokrój na drobne kawałki. Przełóż do rondelka i zasyp cukrem.
1
Krok 2
Podgrzewaj na małym ogniu przez około 8 minut, aż rabarbar zmięknie i zrobi się dżem. Zalej go wtedy winem, przełóż do blendera i zmiksuj. Odstaw na bok do ostygnięcia.
2
Krok 3
Zagotuj wodę w rondelku.
3
Krok 4
Masło kakaowe rozpuść na kąpieli wodnej (w misce na parze nad gotującą się wodą) i odstaw na bok.
4
Krok 5
Foremkę na praliny (możesz użyć zwykłej silikonowej na kostki lodu) wsmaruj rozpuszczonym masłem kakaowym (możesz ewentualnie zastąpić olejem).
5
Krok 6
Do osobnej miski połam 150 g czekolady i rozpuść na kąpieli wodnej. Podgrzewaj do około 40 stopni i zdejmij na bok. Połam do środka resztę czekolady, żeby ją zahartować i dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia.
6
Krok 7
Wlej czekoladę do foremek i ruszając foremką na różne strony, zlej nadmiar z powrotem do miski - czekolada ma osiąść na brzegach foremki, a w środku postsawić miejsce na nadzienie. Łopatką zgarnij jeszcze nadmiar czekolady z foremki (żeby pozostała tylko w otworach). Wstaw foremkę do lodówki.
7
Krok 8
Wyjmij foremkę z zastygniętą czekoladą i do każdego otworu wlej ostudzoną konfiturę z rabarbaru i wstaw z powrotem do lodówki.
8
Krok 9
Jeśli czekolada w misce bardzo zgęstniała rozpuść ją odrobinę w kąpieli wodnej (ma być płynna, ale nie gorąca).
9
Krok 10
Foremkę z zastygniętym już rabarbarem zalej resztą czekolady i łopatką zbierz nadmiar. Wstaw do lodówki na kolejne dwie godziny.
10
Krok 11
Po tym czasie delikatnie wyjmij z foremek.
11
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami