2 lata temu

Szampańska galaretka

25 min + 1 h 35 min
7 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Szampan 250 ml
Żelatyna 8 g
Truskawki 6 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Szampana przelej do naczynia, w którym się trochę wygazuje i osiągnie temperaturę pokojową.
1
Krok 2
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody (ma ją tylko przykryć).
2
Krok 3
Gotową żelatynę rozpuść - możesz ją wrzucić do mikrofalówki na kilka sekund albo na patelni podgrzewiać na małym ogniu (ale nie doprowadź do wrzenia!). Płynną żelatynę dokładnie połącz z szampanem.
3
Krok 4
Umyte truskawki pokrój na mniejsze cząstki.
4
Krok 5
Wrzuć kilka kawałków truskawek na dno kieliszka do szampana i zalej go do ⅓ wysokości szampanem z żelatyną. Wstaw do lodówki na około 20 minut. Pozostałego płynu nie chowaj, żeby nie zastygł (będzie jeszcze potrzebny).
5
Krok 6
Kiedy szampańska galaretka się zestali, wrzuć jeszcze trochę truskawek i zalej szampanem z żelatyną do ⅔ wysokości kieliszka. Wstaw go do lodówki na kolejne 20 minut, tak samo pozostały w miseczce płyn.
6
Krok 7
Zestaloną w misce galaretkę przełóż do blendera i zmiksuj, powstanie pianka, którą ułóż na górze deseru. Udekoruj truskawkami.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami