4 lata temu

Tapioka / Jeżyny / Morele

25 + 25 min
5 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Tapioka drobna 50 g
Mleko 70 ml
Mleko kokosowe 60 ml
Cukier 35 g
Jeżyny 50 g
Morele 2 szt
Kardamon mielony 1 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj w rondelku mleko razem z mleczkiem kokosowym.
1
Krok 2
Dodaj 15 g cukru i wsyp tapiokę. Gotuj około 20 minut na małym ogniu, często mieszając. Tapioka musi być szklista. Po 10 minutach wsyp mielony kardamon i dalej gotuj.
2
Krok 3
Umyj jeżyny, odłóż kilka do dekoracji. Resztę przełóż do rondelka, zasyp cukrem i podgrzewaj aż do momentu rozpuszczenia cukru i rozpadnięcia się owoców. Gotowy dżem odstaw do ostudzenia.
3
Krok 4
Umyj morele, wykrój pestkę i pokrój na mniejsze kawałki.
4
Krok 5
Gotową tapiokę przelej do miseczek i ostudź. Polej dżemem jeżynowym i poukładaj na górze przygotowane owoce. Udekoruj miętą.
5
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami