Składniki
Gruszki 2 kg
Woda 1 l
Cukier 500 g
Cukier waniliowy 50 g
Cytryna 0.25 szt
Goździki 20 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Należy wybrać twarde, słodkie gruszki, które nie są zbyt dojrzałe. Obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki wykrawając również środek z pestkami. Takie kawałki owoców włożyć do litrowych słoików, dodając po parę goździków - około 4 sztuk na słoik.
1
Krok 2
W garnku zagotować wodę z sokiem cytrynowym, cukrem białym i cukrem z prawdziwą wanilią. Zamiast cukru waniliowego możemy dodać same ziarna z pół laski wanilii. Jeszcze gorącym syropem można zalać gruszki.
2
Krok 3
Zakręcić słoiki i pasteryzować 10-15 min.
3
Krok 4
Po wystudzeniu należy schować przetwory do chłodnej spiżarni.
4