Składniki
Bułki do burgerów 1 szt
Udka z kurczaka 2 szt
Mąka pszenna 50 g
Jajka 1 szt
Bułka tarta 100 g
Ser cheddar plastry 2 szt
Mix sałat (liście) 1 szt
Pomidory 0.5 szt
Ogórki konserwowe 1 szt
Cebula czerwona 0.25 szt
Majonez 70 g
Sos Sweet Chilli 40 g
Olej 30 ml
Sól 4 g
Pieprz 4 g
Ketchup 20 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Odkrój niejadalne części (białe błony) z udek, opłucz je i osusz.
1
Krok 2
Umyj sałatę, osusz na sitku. Umyj pomidora i pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w plastry, tak samo pokrój ogórka. Na liściu sałaty ułóż plastry pomidora, ogórka i cebuli.
2
Krok 3
Ustaw piekarnik na 150 stopni.
3
Krok 4
Rozbij jajko i dobrze rozbełtaj widelcem.
4
Krok 5
Mąkę i bułkę tartą rozsyp do osobnych miseczek. Udka dopraw solą, pieprzem i posmaruj odrobiną sweet chilli. Panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
5
Krok 6
Rozgrzej na patelni olej. Smaż udka z obu stron na złoty kolor.
6
Krok 7
Majonez dopraw solą i pieprzem, dodaj ketchup i resztę przygotowanego sosu sweet chilli. Dokładnie wymieszaj.
7
Krok 8
Usmażonego kurczaka przełóż na blaszkę i ułóż na nim ser. Bułkę przekrój w poprzek i ułóż obie połówki kolo kurczaka. Wstaw do piekarnika na 5 minut.
8
Krok 9
Po wyjęciu posmaruj obie strony bułki wykonanym w kroku 7 sosem. Na dolnej części ułóż kurczaka z serem, na nim przygotowane w kroku 2 warzywa. Przykryj górną połową i przebij wykałaczką, żeby łatwiej go było jeść.
9