2 lata temu

Ciasto francuskie / Ser / Salami / Sos pomidorowy

15 + 15 min
6 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Ciasto francuskie 200 g
Ser mozzarella żółty 100 g
Salami 100 g
Jajka 1 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Ciasto francuskie odrobinę rozwałkuj, żeby było szersze o około 2 cm z każdej strony (przy standardowej rolce 26 cm gotowego ciasta, kupionej w sklepie). Jeśli sam robisz ciasto francuskie, to wykrajane w punkcie 2 paski powinny mieć rozmiar około 5 cm x 14 cm.
1
Krok 2
Przekrój na pół wzdłuż i wykrajaj paski o szerokości plasterka salami.
2
Krok 3
Na każdym pasku rozsmaruj cienką warstwę sosu pomidorowego, zetrzyj trochę sera i ułóż dwa plasterki salami, posyp odrobiną czarnuszki.
3
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
4
Krok 5
Zwijaj ruloniki z ciasta i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach (żeby po wyrośnięciu nie skleiły się), formując różyczki.
5
Krok 6
Jajko rozbełtaj i pędzelkiem posmaruj dokładnie każdą różyczkę, posyp je czarnuszką.
6
Krok 7
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 20-25 minut (aż uzyskają jasnobrązowy kolor).
7
Krok 8
Gotowe przekąski wyjmij z piekarnika i podawaj z sosem pomidorowym.
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami