Składniki
Cebula biała 1 szt
Woda gazowana 100 ml
Piwo 100 ml
Mąka pszenna 200 g
Proszek do pieczenia 1 g
Papryka słodka 1 g
Oregano 1 g
Sól 10 g
Pieprz 3 g
Olej 0.5 l
Sposób przygotowania
Krok 1
Schłodź wcześniej mocno piwo i wodę.
1
Krok 2
W misce dokładnie wymieszaj zimne piwo, wodę, 140 g mąki, proszek do pieczenia, paprykę, oregano, połowę soli i pieprzu. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wstaw do lodówki.
2
Krok 3
Rozgrzej w garnku olej (do około 160-180 stopni).
3
Krok 4
Resztę mąki wymieszaj z pozostałą solą i pieprzem.
4
Krok 5
Obierz cebulę i pokrój na plastry. Podziel je na krążki.
5
Krok 6
Każdy krążek obtocz w mące a potem bardzo dokładnie w cieście. Otrząśnij nadmiar i rzuć na rozgrzany tłuszcz. Ważne, żeby zimne ciasto wrzucić na gorący olej.
6
Krok 7
Smaż po około minucie z każdej strony na złoty kolor (spróbuj pierwszego i ewentualnie dopraw ciasto do smaku), odcedź na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
7
Krok 8
Ułóż na talerzu, udekoruj.
8