Składniki
Morszczuk 100 g
Mąka pszenna 30 g
Jajka 1 szt
Bułka tarta 30 g
Bułka kajzerka 1 szt
Pomidory 0.5 szt
Cebula czerwona 0.25 szt
Ząbki czosnku 1 szt
Majonez 50 g
Koperek 0.5 szt
Mix sałat 20 g
Sól 4 g
Pieprz 3 g
Olej 150 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Opłucz morszczuka, jeśli ma skórę, usuń ją. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
1
Krok 2
Mąkę i bułkę tartą przesyp do osobnych misek. Jajko rozbij do miski, dodaj łyżkę wody i dokładnie wymieszaj.
2
Krok 3
Morszczuka panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
3
Krok 4
Rozgrzej olej na patelni.
4
Krok 5
W międzyczasie umyj pomidora i pokrój w plasterki, opłucz i osusz mix sałat. Cebule i czosnek obierz. Cebulę pokrój w krążki, a czosnek drobno posiekaj. Opłukaj i osusz koperek.
5
Krok 6
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
6
Krok 7
Smaż rybę na rozgrzanym oleju przez około 4 minuty z każdej strony - na złoty kolor. Przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na 6 minut.
7
Krok 8
Bułkę przekrój na pół i włóż do piekarnika na 4 minuty.
8
Krok 9
Posiekany wcześniej czosnek dodaj do majonezu, posiekaj koperek i dodaj do środka. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
9
Krok 10
Bułkę wyjmij z piekarnika, posmaruj obie połówki sosem koperkowym. Na dolnej połówce ułóż sałaty, na nich rybę. Polej jeszcze raz sosem, ułóż na górze plastry pomidorów i krążki cebulowe, przykryj drugą połówką. Możesz podawać z frytkami.
10