4 lata temu

Onigirazu

30 + 30 min
10 zł
łatwe
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Ryż do sushi 400 g
Ocet ryżowy 80 ml
Cukier 35 g
Sól 5 g
Tuńczyk w puszce 100 g
Łosoś wędzony 100 g
Paluszki krabowe 100 g
Serek śmietankowy 100 g
Wasabi 10 g
Papryka czerwona 1 szt
Papryka zielona 1 szt
Papryka żółta 1 szt
Pędy bambusa 100 g
Imbir marynowany biały 50 g
Ogórek zielony 1 szt
Liście szpinaku 10 g
Sos sojowy 50 ml
Nori 6 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Składniki "kanapki" możesz sobie zamieniać wedle uznania. Ilości też są podane orientacyjnie - daj ile lubisz.
1
Krok 2
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
2
Krok 3
Ocet wymieszaj z cukrem i solą, dodaj do ryżu, wymieszaj i pozostaw do przestygnięcia.
3
Krok 4
Warzywa pokrój na małe kawałki.
4
Krok 5
Tuńczyka odlej z wody, dodaj serek i wasabi, wymieszaj.
5
Krok 6
Rozłóż arkusz nori na kawałku folii spożywczej i umieść na nim jedną dużą łyżkę ryżu.
6
Krok 7
Ułóż wybrane składniki na ryżu i połóż kolejną porcją ryżu.
7
Krok 8
Złóż nori wokół ryżu i składników, tak jakbyś pakował prezent.
8
Krok 9
Zawiń całe opakowanie w folię spożywczą.
9
Krok 10
Przekrój teraz kanapkę na środku nożem i zajadaj. Gotowe.
10
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami