4 lata temu

Swojak / Kiełbasa / Cebula / Jajko

2 h
12 zł
łatwe
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Mąka typ 00 360 g
Ciepła woda 270 ml
Sól 7 g
Drożdże suche 5 g
Oliwa z oliwek 5 ml
Kiełbasa z szynki 2 szt
Cebula biała 4 szt
Olej 100 ml
Jajka 5 szt
Parmezan 40 g
Pomidory pelati 340 g
Papryczka chilli 1 szt
Bazylia 5 g
Cukier 25 g
Pieprz 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Drożdże wsyp do wody, wymieszaj i pozostaw na ok. 10.
1
Krok 2
ąkę wymieszaj z solą, kiedy zawiesia będzie gotowa, wlej ją do mąki, dodaj oliwę i wyrabiaj ciasto ok. 10 minut, aż powstanie fantastycznie elastyczne ciasto, które uformujesz w kóle, skropisz oliwą, przykryjysz i zostawisz na ok. 50 minut.
2
Krok 3
W tym czasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę.
3
Krok 4
Wrzuć pokrojona na wielkość kęsa kiełbasę i ją podsmaż, dodaj cebulę pokrojoną w talarki i smaż całość, aż cebula zmięknie.
4
Krok 5
Do rondelka wlej łyżkę oliwy, wrzuć posiekane chili, chwilę podsmaż, dodaj cukier, wymieszaj, dodaj bazylię wymieszaj, wlej pomidory, dopraw solą i gotuj ok. 10-15 minut, następnie przy użyciu blendera ręcznego zmiksuj.
5
Krok 6
Kiedy ciasto wyrośnie, przy pomocy czystych dłoni i palców rozłóż je na blaszkę, lekko posypana mąką. Nałóż sos na ciasto i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220-240 stopni na ok. 7-10 minut.
6
Krok 7
Wyjmij blaszkę, ostrożnie oczywiście, nałóż kiełbasę z cebulą i posyp parmezanem. Wstaw ponownie blaszkę na ok. 7-10 minut.
7
Krok 8
Na ostanie pięć minut, ponownie wyjmij blaszkę i wbij jajka. Teraz piecz swojaka, aż jajka się zetną, ale żółtko będzie płynne. Wyjmij blaszkę, dopraw pieprzem i wcinaj z dobrym browarem.
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami