Składniki
Bakłażan 1 szt
Orzechy włoskie 40 g
Suszone chilli 1 szt
Kolendra ziarno 1 g
Ząbki czosnku 1 szt
Sól 15 g
Woda 20 ml
Olej 20 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie, długie paski. Rozłóż na desce i posyp z obu stron solą. Odstaw żeby puścił wodę.
1
Krok 2
Orzechy zmiksuj dokładnie w blenderze, następnie przełóż do miseczki.
2
Krok 3
Suszone chilli, ziarna kolendry i czosnek bardzo drobno posiekaj. Dodaj do orzechów wraz z wodą i odrobiną soli. Starannie wymieszaj.
3
Krok 4
Bardzo dokładnie odciśnij bakłażan z wody(uważaj, żeby go nie zniszczyć, najlepiej dłońmi naciskaj na płaskie strony).
4
Krok 5
Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż paski bakłażana z obu stron na złoty kolor (kilkanaście sekund na każdej ze stron).
5
Krok 6
Na każdy pasek bakłażanu rozsmaruj, na całej długości, grubą warstwę pasty orzechowej i zawiń w rulon. Ułóż na talerzu i udekoruj.
6