Składniki
Jajka 2 szt
Majonez 50 g
Pęczek szczypiorku 0.5 szt
Cebula biała 0.25 szt
Papryka słodka 2 g
Sól 25 g
Pieprz 4 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ugotuj jajka na twardo (do letniej wody z dużą ilością soli wrzuć jajka i gotuj 10 min od momentu rozpoczęcia wrzenia wody). Od razu po wyjęciu schłódź je w zimnej wodzie i obierz.
1
Krok 2
Przekrój je na pół i łyżeczką wydrąż żółtka do miseczki.
2
Krok 3
Umyty szczypiorek drobno posiekaj i ⅔ dodaj do żółtek.
3
Krok 4
Obraną cebulę drobno pokrój, dodaj do żółtek i szczypiorku razem z majonezem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj na pastę.
4
Krok 5
Do wydrążonych połówek jajka rękawem cukierniczym wciśnij pastę z poprzedniego kroku. Posyp resztą szczypiorku i słodką papryką.
5
Krok 6
Przełóż na talerz i udekoruj.
6